Slovenija
249 ogledov

Ubijalski vodni vrtinci

Za tragedijo na Blanci so ˝krivi˝ predvsem vodni vrtinci na prelivnem polju. Žurnal24 main
Tragična nesreča na Blanci, v kateri je umrlo osem ljudi, pet pa je pogrešanih, zastavlja tudi vprašanje zakaj je prišlo do takšne tragedije. Zbrali smo nekaj glavnih značilnosti.

Kot je znano se je nesreča zgodila na prelivnim polju omenjene elektrarne. Gre za preliv s petimi prelivnimi polji, opremljenimi z zapornicami, ki ima predvsem funkcijo reguliranja gladine v akumulacijskem bazenu in pretokov Save. Prav to pa je bilo usodno za ponesrečence. Kot je za zurnal24.si že v petek dejal Iztok Zajc iz Gasilske brigade Ljubljana so velik problem vodni vrtinci, ki nastajajo ob umetnih pregradah oziroma umetnih objektih, ki so postavljeni v vodo. Kot je razvidno iz priloženega videoposnetka se je v tem primeru težko rešiti. ˝Vrtinec na prelivnem polju je verjetno potegnil pod vodo in ta vrtinec je bil tako močan, da niso mogli izplavati. Lahko so bili dobri plavalci, ampak moč vode na tem mestu je prevelika. Odvisno, kako vrtinec deluje, lahko jih potegne globlje ali višje,˝ je razložil Zajc.


Poleg tega pa je tukaj usodna tudi panika. ˝ Vrtinci na mestu nesreče so globoki samo meter ali dva, spodaj pa voda teče, zato bi bilo pravilno iti v dno in po dnu odplavati ven. Je pa jasno, da nas nagon v takšnem položaju sili, da gremo navzgor po zrak. Vendar pa je to v takšnem primeru povsem nemogoče,˝ je v pogovoru za zurnal24.si v petek dejal  Vladimir Ban iz Podvodne reševalne službe. Sicer pa bi v takšnih trenutkih po mnenju strokovnjakov, pomagali ( a ne zagotovo) rešilni jopiči, saj bi lahko ponesrečenci ostali bližje površja in bi se na tak način morda lažje rešili. K tragediji so besedah Zajca pripomogli tudi kanuji. ˝Za ta prelivna polja bi morda morali imeti mehkejša plovila, gumenjak, ki lahko spreminja svojo obliko.˝

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.