Slovenija
22 ogledov

Ubije 19 odstotkov Slovencev

kajenje Shutterstock
Svetovni dan brez tobaka. Če želite opustiti navado, si priskrbite pomoč in zalogo močne volje.

"Ni vsesplošnega recepta, kako opustiti kajenje. Večina kadilcev namreč začne kaditi na precej podoben način. Tisti, ki nehajo, pa to večinoma naredijo vsak malo po svoje," svojo izkušnjo z opustitvijo kajenja z nami deli namestnik odgovornega urednika Žurnala Borut Hočevar.

Razvado je opustil že pred leti, pred tem je kadil več kot 20 let, zadnja leta po tri zavojčke na dan.

Kot pravi, so bili pri njem ob opustitvi kajenja odločilni trije dejavniki: prijatelj, njegovih let, ki je zbolel za rakom na pljučih, rojstvo drugega otroka in spodbuda prijatelja, ki ga je kar odpeljal v lekarno po žvečilke, ki naj bi pomagale pri odvajanju.

Pomoč je na voljo

In ravno ustrezna pomoč je to, kar je pomembno, če želite postati bivši kadilci. Po nasvet se odpravite k zdravniku ali farmacevtu, lahko pa se vključite v kakšnega od programov.

Tako Lekarna Ljubljana izvaja program Opustimo kajenje, ki poteka v obliki terapevtske skupine. Za deset srečanj boste odšteli 180 evrov, spoznali pa boste tudi sprostitvene tehnike in nikotinske nadomestne terapije.

Na pobudo Evropske komisije je nastala brezplačna spletna zdravstvena aplikacija iCoach. Orodje temelji na principu korak za korakom. Uporabnika vodi skozi vrsto obsežnih interaktivnih orodij, ob tem pa mu po elektronski pošti dnevno pošilja nasvete kot opomnike in za motivacijo. Prav tako nudi povratne informacije po meri uporabnika, nasvete, tehnike, naloge in mini teste.

Pogost vzrok smrti

"Rabi tobaka pripisujemo 19 odstotkov vseh smrti pri Slovencih, starih 30 let ali več, 27 odstotkov pri moških in 11 odstotkov pri ženskah," pojasnjuje Helena Koprivnikar z inštituta za varovanje zdravja. Tako uporaba tobaka predstavlja vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini med 30 in 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini med 45 in 59 let. 

Tobačna industrija svoje reklame pogosto usmerja na mladoletnike. Med slovenskimi 15-letniki je že poskusilo kaditi nekaj več kot polovica vseh, vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa kadi približno petina 15-letnikov.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije kadilci predstavljajo tretjino svetovne odrasle populacije oziroma okoli 1,1 milijarde ljudi.

Komentarjev 1
  • Lavdan 17:29 31.maj 2012.

    Kajenje je eden največjih užitkov. Ko užitek popusti ga spet prižgeš. Pripisovanje krivde za smrt je zelo relativno. Tobačni lobi izgublja, alkoholni, še zmaguje.