Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Ivan Radan osumljen sedmih ubojev

Ivan Radan Planet TV
Policija je vložila ovadbo zoper odpuščenega zdravnika ljubljanske nevrološke klinike Ivana Radana. Neuradno mu očitajo več kot 20 kaznivih dejanj, tudi sedem ubojev. Radana naj bi po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v ponedeljek odpeljali v sodno pridržanje.

Glede na kazensko ovadbo naj bi bil Radan odgovoren "za več kaznivih dejanj iz poglavij kaznivih dejanj zoper življenje in telo, zoper človekove pravice in svoboščine, zoper človekovo zdravje, zoper pravni promet in zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva".

Kriminalistična preiskava pa naj bi tudi uradno potrdila, da si je Radan predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevalo propofol. Tega, ali je ta zdravila dobival od zunaj, ali na oddelku, na današnji novinarski konferenci UKC Ljubljana niso znali pojasniti.

Na njegovem računalniku pa naj bi našli več kot deset fotografij umirajočih bolnikov.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani ne dajejo informacij o morebitnem priporu osumljenega. "Sodišče v zvezi s privedbo osumljenega javnost obvestilo, ko bo odločeno o morebitnem priporu in ko bo osumljenemu sklep vročen," so sporočili.

Drugemu pacientu vbrizgal propofol

Prvi zredni strokovni nadzor na nevrološki kliniki UKC Ljjubljana je ugotovil, da je Radan 83-letnemu neozdravljivo bolnemu bolniku verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni, saj je bil bolnik po smrti upepeljen.
 
UKC Ljubljana je nato izvedel še en izreden strokovni nadzor, pod drobnogled so vzeli smrt bolnika iz januarja lani na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Tako kot v prvem nadzoru nad smrtjo bolnika, ki je umrl konec lanskega leta, so tudi tokrat ugotovili, da je Radan bolniku verjetno skrajšal življenje. Tokrat je namesto kalija uporabil visok odmerek anestetika propofola.

Radan je sicer nekaj ur pred smrtjo bolnika odredil uvedbo morfija v infuzijo. Ta odmerek je bil razmeroma visok, po eni uri pa je odredil še zvišanje odmerka. Dve uri pozneje so infuzijo morfija ustavili, uro za tem pa je Radan odredil, naj bolniku dajo infuzijo propofola in naj teče z visoko hitrostjo. Visoki odmerek tega anestetika je bolnik prejemal nekaj ur pred smrtjo.

Bolnik je po pričevanju medicinske sestre na oddelku umrl kmalu potem, ko so nastavili odtekanje propofola na najvišjo hitrost. "Odrejeni odmerek bistveno presega odmerke, namenjene za paliativno zdravljenje. Takšen odmerek lahko pri bolniku povzroči smrt," je ugotovila komisija v nadzoru. Radan naj bi načrtoval namestitev propofola že več ur prej.

Tudi pri drugem bolniku ni bilo obdukcije

Dve diplomirani sestri sta Radana v roku nekaj minut po uvedbi propofola trikrat vprašali, kakšen odmerek naj nastavita na črpalko, saj se jima je zdel odmerek previsok. Radan je trikrat ponovil, naj pustita nespremenjen odmerek. Ena od medicinskih sester je nadzorni komisiji tudi povedala, da so govorili, da bodo bolnikovo "zgodbo zaključili".

Enako kot prvič tudi tokrat ni bila odrejena obdukcija po smrti bolnika, prav tako so nekatere sestre sicer opozorile na nenavadno prakso zdravnika, a ni jasno, ali je informacija tudi prišla do vodstva oddelka.

Medicinska sestra, ki je skrbela za bolnika v času njegove smrti, je sicer o visokem odmerku propofola še isti dan obvestila svojo nadzorno medicinsko sestro. O dogodku je bila obveščena tudi glavna medicinska sestra nevrološke klinike. Ta je povedala, da takrat ni posumila, da bi bilo kaj narobe, saj je domnevala, da če bi bilo kaj narobe, bi zagotovo že nekdo drug ukrepal.

Slabi odnosi in slaba komunikacija na oddelku

Radan je tako, kot kaže preiskava, življenje skrajšal vsaj sedmim ljudem, vendar na nevrološki kliniki UKC Ljubljana tega niso zaznali. Odgovorna za to naj bi bila, kot so poudarli na današnji novinarski konferenci,  predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki UKC Bojana Žvan in predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj. Oba sta že dobila odpoved. "Problem je bil v komunikaciji oziramo v omogočanju komunikacije in vodenju raportov," pravi strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek.

Ob premestitvi Radana iz drugega oddelka na nevrologijo, naj bi bili na oddelku tudi obveščeni o njegovih težavah z zasvojenostjo s psihoativnimi snovmi. "O zgodovini Radana kot strokovni direktor nisem bil obveščen, so bili pa tisti, ki so ga sprejemali," pravi Vodušek. "Odgovorni so tisti, ki so odgovorni za vodenje procesov. Ključne zamenjave so bile tozadevno izpeljane."

"Varnostne ukrepe smo sprejeli. Če bi se držali domuntrov, ki so predpisovali procese dela, do tega ne bi prišlo," dodaja Sergej Hojker strokovni direktor UKC.

Tožbe proti UKC Ljubljana doslej ni vložila še nobena družina bolnikov, ki jim je Radan skrajšal življenje.

Licenco za zdravniško delo Radan še ima

Radan je po razkritju internih nadzorov na nevrološki kliniki dobil odpoved delovnega razmerja, licence, ki mu omogoča zdravniško delo, pa ni izgubil.

Zdravniška zbornica je Radanu izrekla javni opomin, ki je bil, ob pomanjkanju dokazov in v skladu s trenutno veljavnimi pravnimi akti najstrožji možni disciplinski ukrep.
 

"Če bi razsodišče Radanu odvzelo licenco, nato pa na sodišču ne bi bil spoznan za krivega oz. bi bil sum ovržen, bi predsednik zbornice naredil nekaj, kar bi bilo hudo v nasprotju z zakonom," je februarja povedal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, ki je v primeru novih dokazov kriminalistične preiskave napovedal nov postopek proti Radanu s katerim bi mu tudi licenco.

Možina, ki je glede na informacuije, ovadbo zoper radana pričakoval, danes pravi: "Temu se bomo morali temeljiteje posvetiti. Želimo celovito zgodbo, na osnovi katere bomo lahko tudi sprejeli ukrepe, ki bodo temeljili na verodostojnih dokazih. V naslednjih treh oziroma štirih tednih bo javnost obveščena o ukrepih zbornice."

Na zbornici v tem trenutku proti Radanu tečejo postopki na prvi in drugi stopnji.


dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • bodica 14:41 19.maj 2015.

    Za ZPIZ je to "zlati dečko".

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:24 19.maj 2015.

    " prav tako so nekatere sestre sicer opozorile na nenavadno prakso zdravnika, a ni jasno, ali je informacija tudi prišla do vodstva oddelka."Naj odgovarjajo tud tisti ki informacije niso posredoval naprej. Ščitenje pri tako pomembnem delu ne pride v upoštev.

  • punca05 12:32 19.maj 2015.

    evtanazija pod krinko. In dobivajo visoke plače za neodgovorno delo in dobival bo odškodnino za čas, ko ne dela in štrajkali bodo vsi itd. itd