Slovenija
20 ogledov

UBS ob dve milijardi dolarjev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Švicarski bančni velikan UBS je danes razkril, da je zaradi nepooblaščenega trgovanja v svoji investicijski banki po prvi oceni izgubil približno dve milijardi dolarjev.

Delnica banke je takoj po objavi te informacije potonila za okrog sedem odstotkov na 10,16 franka. V UBS pojasnjujejo, da je nepooblaščeno trgoval uslužbenec v njihovi investicijski banki. Banka je pri teh nepooblaščenih poslih po trenutnih ocenah izgubila okrog dve milijardi dolarjev. Poleg tega so v banki dejali, da jih bo to odkritje morda pahnilo v izgubo v tretjem četrtletju.

Drugih informacij iz banke za zdaj niso posredovali, dodali so le še to, da preiskava primera še poteka in da vse skupaj na stranke ne bo imelo vpliva.

Podoben primer leta 2008

Podoben primer se je sicer zgodil leta 2008 v francoski banki Societe Generale. Njihov uslužbenec Jerome Kerviel je z nepooblaščenimi posli banki povzročil izgubo v višini 4,9 milijarde evrov oziroma okrog sedem milijard dolarjev.

Kerviela so obsodili na petletno zaporno kazen, od tega na dve leti pogojno. Hkrati mu je sodišče naložilo poplačilo škode v višini vrtoglavih 4,9 milijarde evrov, vendar pa so v banki nato dejali, da ne bodo zahtevali poplačila celotne vsote.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.