Slovenija
15 ogledov

Učbeniška vojna

V Evropi so učbeniki brezplačni ali pa se zanje plača simbolična cena, pravi Pre Žurnal24 main
Učbeniki bodo brezplačni, vendar le tisti, ki jih bo potrdil pristojni strokovni svet.
"Učbeniški skladi kratijo avtonomnost učiteljev," poudarjajo slovenski založniki. Brezplačna izposoja učbenikov v devetletki je dobrodošla novost za veliko staršev. Slabosti, ki jih prinaša, pa sta predvsem dve: učenci v knjige ne smejo pisati in izbrani učbenik mora v uporabi ostati tri leta.
 

O delovnih zvezkih

Učitelji. Po novem bodo o uporabi delovnih zvezkov samostojno odločali učitelji.

Založbe. Založbe menijo, da gre za signal učiteljem, da so delovni zvezki nepomembni.

Starši. Delovni zvezki so med starši nepriljubljeni s finančnega zornega kota.

Tuji učitelji avtonomnejši
"V državah, kot so Finska, Nemčija ... lahko učitelji v knjigarnah izbirajo med 20 ali celo 30 učbeniki. Država se v njihov izbor ne vmešava," pravi direktor Evropskega združenja naročnikov Preben Späth, ki je bil včeraj na tiskovni konferenci založbe Rokus.

Potrjevanje ostaja
V nasprotju s trendi v Evropi potrjevanje in s tem izbira učbenikov s strani države pri nas ostaja, in sicer z roko v roki z učbeniškim skladom. Na na novo ustanovljeni katoliški šoli so se odločili staršem ponuditi brezplačne učbenike: "Držati smo se morali danih okvirov, ministrstvo za šolstvo in šport financira tisto, kar oni podpišejo," nam je potrdila ravnateljica Marina Rugelj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.