Slovenija
492 ogledov

Učencem in dijakom na voljo eTorba

šola šolska torba učilnica Profimedia
Zaživela je enotna brezplačna učna platforma za učence, dijake in učitelje. Projekt eTorba ponuja brezplačne elektronske učne vire od 4. razreda osnovne šole do konca srednje šole.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so predstavili projekt eTorba, v okviru katerega je zaživela enotna nacionalna platforma za brezplačne elektronske učne vire od 4. razreda osnovne šole do konca srednje šole - eTorba. V zadnjem tednu je portal z 41 učbeniki različnih založb doživel 12.560 obiskov. Projekt je vreden 1,65 milijona evrov.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je pojasnil, da je eTorba nacionalni učni portal, ki učiteljem, učencem, staršem in vsem drugim zainteresiranim omogoča enoten dostop do zanje relevantnih strokovno in didaktično pregledanih elektronskih učnih gradiv. Kot je povedal, je vizija portala, da so vsa za učence pomembna elektronska učna gradiva zbrana na enem mestu, njihova uporaba pa mogoča z enim uporabniškim računom.

"Verjamem, da bomo s pomočjo portala množili znanje in še bolje razumeli prednosti multimedijskega učenja. Z vsakim odstavkom, ki ga preberemo, z vsakim videoposnetkom, ki si ga ogledamo, z vsako nalogo, ki jo rešimo in z vsako mislijo, ki jo delimo, imamo nove priložnosti za rast, a tiskani učbeniki morajo ostati," je poudaril Felda.

Cilj večja dostopnost elektronskih učnih virov

Portal eTorba je namreč plod prizadevanj za večjo dostopnost elektronskih učnih virov in je rezultat projekta E-vsebine, e-storitve za podporo uvajanju novih pristopov v vzgoji in izobraževanju (E-torba 2023), ki je financiran s strani EU in ministrstva v višini 1,65 milijona evrov. Vizija digitalnega izobraževanja v Sloveniji je, kot je poudaril vodja službe za digitalizacijo izobraževanja Igor Pesek, zapisana v Akcijskem načrtu za digitalno izobraževanje 2021-2027.

"Digitalno izobraževanje je izobraževanje v ustvarjalnem fizičnem in/ali virtualnem učnem okolju, v katerem se smiselno, varno in interaktivno uporablja digitalna tehnologija s ciljem dviga znanja in kompetenc vseh udeležencev izobraževanja," je dejal in dodal, da takšna mora biti tudi raba elektronskih učnih virov.

Nujne so kakovostne učne vsebine

Ker učitelji pri pouku pogosto uporabljajo multimedijske vsebine in ker se učenje prenaša predvsem na telefone, je po mnenju Mirjam Oblak iz službe za digitalizacijo pomembna priprava kakovostnih učnih vsebin, ki bodo učencem pomagale, da se bodo učinkovito učili tudi s pomočjo elektronskih učnih virov - tako ne bodo dobili le znanj predmetnega področja, ampak se bodo učili učinkovito učiti se tudi s tovrstnimi gradivi, je izpostavila.

Ob tem je spomnila, da so tudi nadgradili 31 obstoječih e-učbenikov in pet obstoječih e-gradiv, v sodelovanju z različnimi založbami pa so razvili štiri nove e-učbenike za preizkušanje novih pedagoških modelov. Učenci in učitelji se učijo z uporabo eBralnika, ki ponuja prilagodljivost učnih vsebin glede na velikost zaslona ter individualne potrebe posameznika. Vsi elektronski učbeniki so oddani v postopek učbeniškega potrjevanja na strokovnem svetu za splošno izobraževanje.

V prihodnosti se bo nabor gradiv po navedbah Oblak na portalu še obogatil, saj ta namreč postavlja temelje za nadaljnji razvoj tako elektronskih virov kot načinov učenja in poučevanja z njimi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.