Slovenija
38 ogledov

"Učenci morajo pridobiti več znanja o financah"

Stanka Setnikar Cankar Anže Petkovšek
Slovenski učenci so na področju finančne pismenosti pod povprečjem ostalih držav udeleženk raziskave PISA.

Zavod RS za šolstvo bo še vzpodbujal finančno opismenevanje v šolah. O finančni pismenosti se osnovnošolci učijo predsem pri gospodinjstvu.

Konkretne vsebine finančnega izobraževanja, ki jih spoznavajo učenci, so med drugim oblike in funkcije denarja, gotovinsko in negotovinsko plačevanje, obročno odplačevanje, gospodinjsko računovodstvo, depozit in vzgoja potrošnika.V prihodnjih letih bo teh vsebin še več.

Nagovorila jih je tudi ministrica v odstopu

"Znanje o ravnanju s financami je med drugim pomembno zaradi povečane ponudbe proizvodov in storitev, hitro spreminjajočega se finančnega trga ter trenutne gospodarske krize," je v nagovoru na nacionalnem strokovnem posvetu in profesionalnem forumu učiteljev gospodinjstva povedal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Uvodni nagovor je imela tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport v odstopu Stanka Setnikar Cankar

Po zgledu drugih članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je tudi Slovenija leta 2010 sprejela nacionalni program finančnega izobraževanja, ki predvideva vključevanje vsebin finančnega izobraževanja v različne predmete. Kot je ob robu posveta pojasnil Logaj, nacionalni program ne predvideva uvedbe novega predmeta, ampak vsebine, ki se medpredmetno povezujejo. Finančna pismenost sodi v sklop ostalih pismenosti, za katere so učne vsebine že določene v učnih načrtih.

Slovenski učenci finančno slabše pismeni

Direktorica Pedagoškega inštituta Mojca Štraus je na posvetu predstavila sodelovanje Slovenije v Programu mednarodne primerjave dosežkov učencev (PISA) leta 2012, ki je pokazal, da so slovenski učenci na področju finančne pismenosti pod povprečjem ostalih držav udeleženk. V raziskavi je sodelovalo 18 držav članic OECD.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Združenja bank Slovenije France Arhar, ki je med drugim izpostavil problematiko zasvojenosti s tehnologijo. Ta po njegovem vodi tudi do tega, da mladi brez tehtnega premisleka slepo zaupajo drugim, ki imajo ugled. V kolikor mladi pridobijo znanje s finančnega področja, lahko to operativno tveganje zmanjšajo.

Pobudnik svetovnega tedna izobraževanja o financah je mednarodna organizacija Child and Youth Finance International. V tem tednu po celem svetu pripravijo različne dogodke na temo finančnega izobraževanja. Lani je sodelovalo 118 držav, med njimi tudi Slovenija.

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:52 09.marec 2015.

    se prav spet neko strašenje za zaposlovenje točno določenega tipa težko zaposljivih..podobno kot pri domovinski vzgoji ane?

  • arhivsko 18:52 09.marec 2015.

    A to je slaba šala?

  • dragec 17:37 09.marec 2015.

    Lahko jih uči tudi JJ kako se posluje z gotovino, provizijami...,vsi dosedanji oblastniki, kako se finansirajo T6, avtoceste,drugi tir, kako Zoki gradi po Ljubljani......