Slovenija
11 ogledov

Učenje o financah že v vrtcu

"Varčevanje za starost se prenaša na potrošnike. Treba je poznati produkte na tr Žurnal24 main
Izobraževanje. Vsi Slovenci nazaj v "šolo", ker slabo poznamo finance.

Znanje. Otroci in mladostniki se bodo v naslednjih dveh do treh letih začeli finančno izobraževati v sklopu nacionalnega programa finančnega izobraževanja (predlog je še v pripravi), pravijo na ministrstvu za šolstvo in šport. Tako se bo začel dvoletni pilotni program. Pozneje naj bi se projekt finančnega opismenjevanja razširil na preostale ciljne skupine, tudi starejše.

Smo med zadnjimi
Osamljeni. Slovenija je poleg Bolgarije, Latvije, Luksemburga in Romunije edina članica Evropske unije, ki nima razvitih nacionalnih programov za finančno opismenjevanje. Na to odstopanje je opozorila tudi Evropska komisija.
OECD. Program izobraževanja na nacionalni ravni vpeljujemo tudi, ker to od nas pričakuje Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Na sredstva še čakamo
Pilotna izobraževanja bodo potekala v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah (novi učni načrti), v nadaljevanju pa se bodo izvajala tudi prek distribucijskih kanalov, kot so splet, brošure, okrogle mize, časopisje. A če sredstev iz evropskih strukturnih skladov ne bo, ne bo izveden niti pilotni projekt, trdijo na ministrstvu za finance.

Slovenci pa moramo postati finančno bolj pismeni, saj je od tega odvisna varna starost, pravi prva dama Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Ob tem izpostavlja, da bi morali biti izobraževalci neodvisni, ne pa bančniki ter ljudje iz zavarovalnic in družb za upravljanje, ki bi to lahko izkoristili za trženje svojih produktov. S to pristranskostjo pa se pri Združenju bank Slovenije ne strinjajo: "Težko si predstavljamo, da lahko bančne produkte kdo razlaga bolj kvalificirano od bank. Ni pa nobene ovire, da vsakdo, ki se čuti za to sposobnega, organizira izobraževanje potrošnikov na temo bančnih in zavarovalniških produktov. Kdo je pri tem uspešnejši, bolj kvalificiran in manj pristranski, bodo odločili potrošniki sami s svojim izborom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.