Slovenija
200 ogledov

Tuj jezik drugo leto obvezen v drugem razredu

Otroci v šoli Profimedias
Zgodnje uvajanje tujega jezika v osnovne šole bo potekalo tako, kot je bilo prvotno predvideno in se ne bo zamaknilo za dve leti.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo iz parlamentarne procedure umaknilo novelo zakona o osnovni šoli, s katero je želelo zamakniti zgodnje uvajanje prvega tujega jezika v osnovne šole, so za STA potrdili na ministrstvu. Slednje pomeni, da bo omenjeno uvajanje potekalo tako, kot je predvideno v trenutno veljavnem zakonu.

PREBERITE ŠE:

To pomeni, da se bo šolskem letu 2016/17 začel izvajati pouk prvega tujega jezika kot obvezni predmet za vse učence 2. razreda osnovnih šol, pri čemer so nekatere šole pouk poučevanja tujega jezika poskusno že izvajale v šolskem letu 2014/15, nekatere pa ga bodo začele izvajati v šolskem letu 2015/2016.

Predsednik zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden je za STA povedal, so z odločitvijo zadovoljni, moti pa jih, da bo s poučevanjem prvega tujega jezika v 2. razredu v novem šolskem letu začelo le dodatnih 90 in ne 135 osnovnih šol, kot je bilo predvideno sprva. Sprašujejo se namreč, ali bodo do šolskega leta 2016/2017, ko bo poučevanje tujega jezika v 2. razredu obvezno za vse šole, povsod izpolnjeni kadrovski in materialni pogoji za kakovostno zgodnje poučevanje tujega jezika.

Neobvezno in fakultativno v prvem razredu

Zakon predvideva tudi uvajanje neobveznega izbirnega predmeta tujega jezika v prvi razred. Kot so za STA povedali na ministrstvu, bodo v naslednjem šolskem letu prvi tuj jezik v 1. razredih začeli poučevati na tistih šolah, kjer se bodo za to odločili. Nekatere osnovne šole izvajajo poučevanje tujega jezika v 1. razredu kot obliko fakultativnega pouka ali interesne dejavnosti že sedaj, a tega na ministrstvu ne spremljajo.

Za zgodnje uvajanje prvega tujega jezika v osnovne šole ima ministrstvo v proračunu predvidenih 400.000 evrov.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • McClain 07:18 09.junij 2015.

    20 let prepozno. Moral bi biti ze v vrtcih in to vsaj 3 dni na teden kompletno.SAuvereno znanje tujega jezika, v prvi vrsti anglescine je mnogo vec kot en brezvezen faks.