Slovenija
17 ogledov

Učinki davka bodo minorni

infografika Žurnal24 main
Nov davek. Vlada potrdila zakon o davku na bančne in borzne provizije, nadomestila in stroške.

Vlada je potrdila predlog zakona, ki bo uvedel davek na finančne storitve, ki so zdaj davka oproščene. Davek bo tako kot za zavarovalniške storitve znašal 6,5 odstotka in se bo plačeval od provizij, ki se v praksi imenujejo nadomestila, provizije, opravnine ali stroški.

Aleš Živković z ministrstva za finance ne pričakuje, da bi novo obdavčitev potrošniki zelo občutili. “Davčna osnova je nizka, saj se davek ne plačuje na transakcijo, ampak le na provizijo. Če greš na bankomat, je provizija 0,5 evra, davek se plača zgolj na to in ne na znesek dviga. Gre za minorna zvišanja, učinka na inflacijo skoraj ni. Ne pričakujemo, da se bo prevalil na potrošnika, pa tudi če se in če se v celoti, kar je malo verjetno, ne bo bistveno znižal kupne moči potrošnika.”

Prihodnje leto naj bi v proračun od tega davka kapnilo 35 milijonov evrov, kar pomeni, da bo vsak prebivalec povprečno prispeval 17 evrov.

Davek gre v zakonodajni postopek po redni poti, veljati bo začel 15 dni po objavi, uporabljati pa se bo začel tretji mesec po mesecu, v katerem bo začel veljati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.