Slovenija
15 ogledov

Učinkovitejše odvzemanje premoženja

Bo Hrvaška zaradi nemarnosti državnega vrha v skrbi za premoženje hrvaških podje Žurnal24 main
Državni zbor je danes sprejel novelo, ki po mnenju vlade prinaša večjo učinkovitost pri odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora dve leti po začetku uporabe doživlja spremembo. DZ je danes z 72 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo, ki po mnenju vlade prinaša večjo učinkovitost in boljšo koordinacijo organov, ki sodelujejo pri odvzemu takega premoženja. 

Zakon, ki je v veljavi dve leti, omogoča finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter določa morebitno začasno zaplembo premoženja, njegovo zamrznitev in odvzem.

Obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine

Vlada s predlagano novelo med drugim širi pristojnosti državnega tožilstva. Po novem bo namreč obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine, v kateri bodo predstavniki državnega tožilstva, policije, davčne in carinske uprave ter urada za preprečevanje pranja denarja. Na specializiranem državnem tožilstvu pa bo oblikovana posebna notranja organizacijska enota, ki bo zastopala državo kot tožečo stranko v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pomembna novost je tudi drugačna ureditev davčnih postopkov v zvezi s premoženjem nezakonitega izvora. Poleg odprave pomanjkljivosti novela po oceni predlagatelja prinaša zagotovitev čim bolj nemotenega mednarodnega sodelovanja.

Zakon v uporabi od maja 2012

Zakon so sprejeli novembra 2011, uporablja pa se zadnjih 23 mesecev. V tem času so tožilci specializiranega tožilstva vložili tri tožbe za odvzem nekaj manj kot štirih milijonov evrov. Dodajajo, da so v enem primeru že začasno odvzeli za nekaj več kot 70.000 evrov premoženja, v petih primerih pa so odrejena začasna zavarovanja za odvzem premoženja nezakonitega izvora v skupni vrednosti dobrih sedem milijonov evrov. Podatki torej kažejo, da noben postopek za trajen odvzem še ni končan, na kar so v razpravi opozarjali tudi poslanci.

 

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 20:11 31.marec 2014.

    Ne vem kako bodo sami sebi jemali.