Slovenija
15 ogledov

Učinkovitejši upravni postopki

Ukradena listina na črnem trgu v Sloveniji dosega ceno 300 evrov. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poslanci so razpravljali o noveli zakona o upravnih taksah, ki za pridobitev številnih dokumentov in potrdil odpravlja plačilo taks.

Poslanke in poslanci so se v drugem branju opredelili do novele zakona o upravnih taksah, s katero se ukinja upravne kolke kot plačilno sredstvo za plačilo upravne takse. Ti bi se lahko za plačilo upravnih taks uporabljali do 1. septembra 2008. Novela naj bi obenem uvedla tudi nekatere novosti na področju taks. Zakonu v današnji predstavitvi stališč ni nasprotovala nobena poslanska skupina.

Z zakonom se predlaga sprememba višine nekaterih taks. Tako se taksa pri spletnem podaljšanju prometnih dovoljenj znižuje za polovico. Po drugi strani pa bo tisti, ki bo hitreje želel priti do potnega lista ali osebne izkaznice (prioritetna izdelava), moral plačati več, in sicer je predviden dvig takse za 50 odstotkov.

Ob tem se določene takse ukinjajo, na primer pri zamenjavi dokumentov, do katere pride zaradi uvedbe uličnega sistema ali preimenovanja ulice z odlokom občine. Oprostitev se uvaja za potrdila iz uradnih evidenc, prav tako je predvidena taksna oprostitev za dokumente in dejanja v zvezi z odobritvijo statusa društva v javnem interesu, za dokumente in dejanja v zvezi z ustanovitvijo ustanove oziroma fundacije v javnem interesu ter za dokumente in dejanja v zvezi z dostopom do informacij javnega značaja. Oprostitev upravne takse se uvaja še za dokumente in dejanja v zvezi z zamenjavo javnih listin in odjavo vozil iz prometa v primeru naravne nesreče.

V veljavnem zakonu je višina upravnih taks določena v točkah, sedaj pa bo v absolutnem znesku v evrih. Zakon naj bi začel veljati 1. februarja 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.