Slovenija
38 ogledov

Učitelj služi s šolskimi izleti

Ravnatelj šole prepričan, da ne gre za sporne posle. Ministrstvo za šolstvo in protikorupcijska komisija bosta zahtevala pojasnila.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo od kranjske gimnazije zahtevalo pojasnila o poslih s podjetjem Domicijan, ki je sicer v lasti profesorja na gimnaziji Andreja Lapuha. Kot piše današnji Dnevnik, naj bi podjetje do zdaj od gimnazije prejelo že več kot 740.000 evrov, na sporne posle je opozorila tudi protikorupcijska komisija.

Podjetje profesorja geografije na kranjski gimnaziji je po pisanju Dnevnika zaradi žene zobozdravnice sicer registrirano za osnovno dejavnost zobozdravstva, a tudi za turistične aktivnosti, ki jih Gimnazija Kranj izvaja v okviru svojih izbirnih vsebin.

Ravnatelj: "V tem ni nič spornega"

Ravnatelj Franc Rozman pri tem ocenjuje, da v poslovnem odnosu med profesorjem Lapuhom, dijaki in šolo ni nič spornega. "Mislim, da je to za šolo najceneje. Izvedba je kakovostna, vse pa je skladno tudi z našimi programi, ki jih je potrdil svet šole. Res je, da smo glede tega doživeli tudi obisk inšpekcije, a nam tak način dela ni bil prepovedan," je za Dnevnik povedal Rozman.

Samo lani je Lapuh dijakom na šoli po navedbah Dnevnika prodal za okoli 60.000 evrov potovanj, sicer pa že skoraj desetletje na Gimnaziji Kranj organizira različne izlete, ekskurzije, prevoze in vodenja.

Protikorupcijska komisija se je že odzvala

Na šolskem ministrstvu pravijo, da bodo o konkretnem primeru zahtevali pojasnilo in zaradi možnih nasprotnih interesov o primeru obvestili tudi protikorupcijsko komisijo. Ta se je na primer že odzvala in opozorila, da bi moral ravnatelj poskrbeti za to, da profesor kot ponudnik storitev za šolo ne bi sodeloval v nobenem postopku, ki se nanaša na storitve njegovega podjetja.

Profesor Lapuh po besedah Barbare Fürst iz komisije ne bi smel imeti niti dostopa do notranjih informacij, ki bi mu omogočale privilegiran položaj pri razpisih. Pri čemer pa je treba poudariti, da razpisov za razne izlete in ekskurzije na šoli sploh ni. "Za nas je sodelovanje z Domicijanom ugodno," pravi ravnatelj Rozman, ki poudarja, da dobijo vse po najnižjih cenah. "Ko mi kličemo prevoznika, je ena cena – profesor Lapuh pa nam lahko zajamči boljšo in to je za nas prednost," še piše Dnevnik.

Komentarjev 3
  • sintesi 07:27 04.januar 2013.

    je pa le mal razlike, prfoks se je s poceni izleti ukvarjal na način, da je odprl svojo agencijo......poceni pa ni vedno tudi dobro, saj to poznamo vsi

  • Sebastjan Kroflič 15:04 02.januar 2013.

    Se strinjam, če so posli izvedeni tako, kot je treba in da so njegove storitve res cenovno ugodne, kot trdi ravnatelj, je to samo plus. Naj se protikorupcijska komisija ukvarja raje s čim bolj pomembnim...

  • saramara 12:36 02.januar 2013.

    Oh joj ... to se dogaja skoraj na vsaki soli, da prfoksi, ki organizirajo izlete, dobivajo tudi procente od tega. Kar je tudi logicno, ker zakaj pa naj bi delali zastonj????Ce ni hujsega problema od tega, potem je se vse predobro.