Slovenija
7078 ogledov

Večino daril ob koncu leta bi morali učitelji zavrniti

Učitelji razred šola darilo konec šole
1/3
Kje je meja, ko učenci oziroma njihovi starši ob koncu šolskega leta izkazujejo hvaležnost učiteljem?

Srebrni uhani, vstopnice za kino, knjiga, team building, šopek rož. To je nekaj idej za darila, s katerimi se je v preteklih tednih srečalo nekaj sogovornikov - med pogovori s starši v šoli je bilo namreč na tapeti vprašanje, kako se ob koncu leta zahvaliti učiteljicam oziroma učiteljem.

"Ko sem pred leti začela delati kot učiteljica, so bila darila več vredna. Danes jih ne dobivamo več. Največkrat kakšno rožico ali šopek, morda kakšno sladkarijo. Velikokrat tak šopek dopolnjuje vizitka s podpisi učencev, morda njihove risbice, knjiga ali kakšen njihov lastni izdelek. Včasih pa tudi kakšen posameznik, poleg darila razreda, prinese kakšno svojo voščilnico ali risbico," nam je povedala učiteljica na eni od ljubljanskih osnovnih šol, ki ni želela biti imenovana.

Učitelji so obveščeni, da morajo darila prijaviti, pravila na njihovi šoli pojasnjuje Gregor Pečan, ravnatelj osnovne šole v Dolu pri Ljubljani.

Šola Ob koncu šolskega leta Slovenija Darilo ob koncu šole: dan brez kritike

"Če bi vedel, da jih ne, bi seveda posredoval. A predvidevam, da se ne dogaja, da bi prejemali vredna darila. Zadnja leta se jim učenci oziroma njihovi starši večinoma zahvalijo s šopkom rož, skupinsko fotografijo ali čim podobnim," dodaja.

Učitelji razred šola darilo konec šole | Avtor: Profimedia Profimedia

Učitelji sicer lahko sprejmejo le darila do vrednosti 20,86 evra, če so vredna več kot 62,59 evra, jih ne smejo sprejeti. Tista vmes morajo prijaviti, upoštevajo pa se pri plačilu dohodnine.

Ne bom rekla, da pozornosti ob zaključku šolskega leta nismo veseli, čeprav nas nekatera več vredna darila spravijo v zadrego, nam je še povedala učiteljica in poudarila naslednje: "Veliko bolj pomemben nam je občutek, da so otroci v letu, ki so ga preživeli z nami, 'nekaj odnesli'. Naj bo to znanje ali vrednote in da se je trud, ki smo ga vložili vanje (predvsem v tiste učno šibkejše) izplačal."

Marko Juhant Slovenija "Otroku dopovejte, da je učitelj avtoriteta"

"Res lahko nastane precejšnja zadrega. Spomnim se, ko sem sam bil učitelj, včasih enostavno ne veš, kako bi reagiral. Najbolj vesel si, če dobiš pohvalo. Na večini ostalih daril se le prah nabira. Morda imajo nekateri ljudje res sentimentalne občutke, ko nekaj prejmejo, a prepričan sem, da večina ni takih," poudarja Pečan in dodaja, da si ne zna predstavljati, kaj bi kot učitelj naredil, če bi dobil neko darilo, za katero bi vedel, da je predrago. Težko je namreč stvar, ki je bila podarjena iz hvaležnosti, odkloniti.

Učitelji razred šola darilo konec šole | Avtor: Profimedia Profimedia

Sama bi raje videla, pa vem, da nisem edina, da bi tako otroci kot starši kdaj pristopili do učitelja med šolskim letom in ga za njegovo delo večkrat pohvalili, nam je še povedala učiteljica.

"Jasno je, da vsi učitelji niso učitelji s srcem in da je tudi učitelj le človek, ki dela napake, ampak tako kot pridejo starši v šolo na te napake ’opozarjati', bi lahko prišli kdaj tudi pohvaliti. Žal so taki zelo redki."

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dusan72 02:42 17.junij 2018.

    Nekako bi razumel, da bi bila "problematična" darila ob začetku leta, ko bi se lahko kdo obregnil ob "podkupovanje"... Konec leta je pa darilo dejansko zahvala, pa naj bo to šopek rož, fotografija, karkoli... Ampak pod 20€ je težko priti ...prikaži več (razen če otroci natrgajo rože na šolskem dvorišču). Pa če gledaš, da ima razred 20-30 učencev... mislim 20€ limit? Halo?

  • smejka 13:03 16.junij 2018.

    Moje osebno mnenje: v šoli jih morajo tako vzgojiti, da se znajo otroci zahvalit, pokazati spoštovanje kadarkoli in ne zgolj ob zaključku.Seveda je pomembno sodelovanje s starši.To naj bo učiteljem tudi priznanje za dobro opravljeno delo.Skupaj na sladoled, 'gasilska' fotografija ...prikaži veča in prisrčen stisk roke je dovolj.Za vse ostalo poskrbi delodajalec - z osebnim dohodkom.Lepe in varne počitnice vsem.

  • Pepi 18:53 15.junij 2018.

    Vsak kolikor toliko lep šopek rož,da je za pogledat,stane bistveno več kot 20 evrov