Slovenija
31 ogledov

"Učiteljev je preveč, učencev pa premalo"

IMF Profimedias
IMF kot šibko točko vzdržnosti slovenskih javnih financ izpostavlja pokojnine in socialne transterje, a tudi primere neučinkovite porabe na področju zdravstva in izobraževanja.

Mednarodni denarni sklad (IMF) v poročilu o učinkovitosti javne porabe v Sloveniji ugotavlja, da je javnofinančni položaj Slovenije še vedno krhek in da terja dodatne ukrepe za uravnoteženje javnih financ, da bi Slovenija tako obrnila trend naraščanja javnega dolga. Kot šibko točko vzdržnosti slovenskih javnih financ izpostavljajo pokojnine in socialne transterje, a tudi nekatere primere neučinkovite porabe na področju zdravstva in izobraževanja. 

IMF predlaga ukrepe na področju usklajevanja pokojnin, davčne obravnave pokojnin, ki naj bi bila preveč ugodna, dodatka za rekreacijo in omejevanja zgodnjega upokojevanja, ki je še vedno preveč razširjeno. Na področju socialnih transferjev je slika po mnenju IMF boljša, saj so ukrepi bolj ciljani.

"Preveč za plače"

Javna poraba za izobraževanje je po navedbah IMF četrta najvišja v deležu BDP med članicami EU, levji delež te visoke uvrstitve pa odpade na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje. V predšolskem in visokošolskem sektorju je medtem poraba približno na ravni EU.

Učenci v osnovni šoli | Avtor: Profimedias Profimedias
Razlog za visoko raven porabe v IMF vidijo v veliki masi za plače ter v manjši meri v porabi za material in storitve. Investicijska poraba v šolstvu je medtem skladna s povprečjem unije. To po oceni sklada napeljuje na preveliko število zaposlenih v sektorju. Po mnenju IMF je v izobraževanju prostor za zmanjšanje števila zaposlenih brez negativnih učinkov na rezultate.

Zarezali bi v finančno podporo študentom

Med predlogi za bolj učinkovito porabo navajajo med drugim povečanje števila učencev oz. varovancev na učitelja oz. vzgojitelja v nekaterih delih izobraževalnega sistema, optimizacijo mreže šol in povečanje efektivnega dela učiteljev v učilnicah. Predlagajo tudi reze v finančno podporo študentov.

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je za časnik Dnevnik opozoril, da je bilo v izobraževanju že doslej največ rezov v javnem sektorju in da učiteljev ni mogoče bolj obremeniti, ne da bi trpela kakovost.

Tako on kot ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič pa je v Sloveniji treba upoštevati tudi zatečeno geografsko razpršenost in umeščenost šol, lokalno pomembnost šol in hkrati tudi nov generacijski prirast.

Spremembe v košarici storitev?

Čeprav zdravstveni sistem po mnenju IMF daje razmeroma dobre rezultate, pa so v njem tudi primeri neučinkovite porabe. Glede na pričakovano življenjsko dobo pa je po mnenju sklada primerjalno tudi razmeroma drag. V IMF predlagajo reforme na področju primarnega zdravstva, financiranja bolnišnic in pa tudi redefinicijo košarice storitev.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A če so na ministrstvu za zdravje zadovoljni z ugotovitvami IMF o ugodnih zdravstvenih izidih pri nas, pa pravijo, da njihovi lastni podatki ne pritrjujejo navedbam IMF glede sodelovanja z zasebnimi izvajalci in širokih pravic bolnikov na področju primarnega zdravstva.

Misija IMF je bila v Sloveniji v začetku maja, poročilo pa je zaključila junija. Na podlagi njenega dela so bila oblikovane delovne skupine, ki naj bi pripravile nadaljnje ukrepe.

Komentarjev 7
  • nina 06:12 09.oktober 2015.

    Kaj pa nekatere šole,kjer je 10 učencev porabijo pa,kot bi jih bilo 200?

  • nina 06:09 09.oktober 2015.

    Res je KAPITALISTI ALI FAŠISTI so isti.To demokracijo naj imajo sami,mije nerabimo.Prej je bilo bolje za navadne ljudi.

  • popokatopetl 23:47 08.oktober 2015.

    Meni se pa zdi da gotovo preveč za plače dajejo tudi na IMF. Pa da so njihova obvezna navodila v določenih državah že povzročila veliko škode.