Slovenija
8 ogledov

Učitelji malo z učenci

V tujini se šolski urniki prilagajajo delavniku staršev, pri nas pa se pouk zače Žurnal24 main
Raziskava. Slovenski učitelji z učenci prebijejo premalo časa. Minister Lukšič še brez rešitev.

Več v šoli. Slovenija je na repu držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) po skupnem številu ur pouka, so pokazali rezultati primerjalne raziskave Pogled na izobraževanje 2010.

 

Med bolj šolanimi
Srednja izobrazba. V Sloveniji jo ima v povprečju 60 odstotkov odraslih (terciarno 22), povprečje OECD pa je 44 odstotkov (za terciarno 28).

Delež šolajočih se. V starosti od 15 do 19 let se šola 91 odstotkov slovenske populacije, povprečje držav OECD pa je 81 odstotkov.

Kot je pojasnil šolski minister Igor Lukšič, gre za časovno navzočnost učencev v šolah in ne toliko za sam pouk. "Treba bo razmisliti, kako bolj sistematično organizirati podaljšano bivanje v šolah, da to ne bo le čakanje na prevoz domov," je dejal. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo spremembe, pa ni znal odgovoriti.

 

Starši so ideji naklonjeni
Po Lukšičevih besedah so starši danes bolj naklonjeni ideji, da bi otroci več časa prebili v šoli, kot pred leti. "V prihodnosti bi veljalo delavniku staršev prilagoditi tudi urnike," je pristavil.

Manj za šole, več za vrtce
Države OECD v povprečju porabijo 6.554 evrov na učenca na leto v primarnem in sekundarnem izobraževanju, Slovenija le 5.390 evrov.

Na ravni predšolske vzgoje porabimo 6.033 evrov, kar je visoko nad povprečjem OECD, kažejo rezultati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.