Slovenija
36 ogledov

Učitelji si komaj še upajo v razred

Šolski hodnik Nik Rovan
Več kot šest tisoč učiteljev na Hrvaškem s peticijo od njihovega šolskega ministra zahteva, naj jih zaščiti pred učenci.

Učitelji in ravnatelji različnih šol na Hrvaškem ugotavljajo, da trenutni vzgojni ukrepi od opominov do ukorov ne zadoščajo več za reševanje njihovih težav s problematičnimi učenci. Zato učitelji in ravnatelji, združeni v posebno društvo Učitelji organizirano, prek svoje spletne strani pozivajo k podpisu peticije, s katero bi od ministrstva za šolstvo zahtevali temeljito prenovo vzgojnih ukrepov.

Pravice imajo tudi pridni učenci

"Želimo si, da bi pristojni organi vzpostavili učinkovite vzgojne ukrepe, ki bodo resnično vrnili red v hrvaške vzgojno-izobraževalne ustanove," pozivajo učitelji in ravnatelji na svoji spletni strani. Pravijo, da so vse pogosteje žrtve nasilnih izbruhov in napadov učencev, saj se ti fizično ne znašajo le nad svojimi vrstniki. "Neposredni povod za to zbiranje podpisov podpore so vse pogostejša obvestila o skrajno ekscesnem vedenju nekaterih učencev, ki nam jih posredujejo njihovi učitelji ali ravnatelji. Tega sploh ni mogoče dejansko kaznovati, razen s pisno izrečenimi ukrepi, ki pa ne kaznujejo resnično problematičnih učencev, temveč prej ovirajo pridne, prizadevne učence, ki so se pripravljeni učiti," še ugotavljajo v društvu Učitelji organizirano.

Učitelji se zavzemajo za to, da bi nasilnim učencem zaradi njihovih agresivnih izpadov za nekaj časa prepovedali obiskovati pouk. "Predlagamo ukrepe, ki bi delovali kot nekakšen suspenz, ki ga lahko pedagog izreče učencu, in hkrati temeljito prenovo vseh trenutnih vzgojnih ukrepov, ki so preveč birokratski, formalni in premalo uporabni v dejanskih situacijah. Nasilni učenci ovirajo pridne učence in prav je, da bi tudi njim priznavali njihovo pravico do izobraževanja, saj zdaj učitelji nimajo vzvodov niti za lastno niti za njihovo zaščito," dodajajo v društvu.

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • privat 09:41 28.december 2012.

    to se tudi dogaja ,ko nekdo misli da uči a dela nasprotno!! Čudim se da se tako dogajanje ne potisočeri!! Učenci so naše največje bogastvo ,ki ga je pač treba spremljati od vrtca dalje in vsekakor ulagati...ne pa neprestano delati ...prikaži več v škodo določenim učencem!

  • vicvic 08:01 28.december 2012.

    Vidite profesorji obrnite se po pomoč marsovcev,Ste pozabili? Saj so že med vami. Kličete pa napačnopomoč. Kaj bo z nami??? Kam to pelje?