Slovenija
4564 ogledov

Učitelji so se odločili glede stavke

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Sviz bo vztrajal pri stavki, a je ta do nadaljnega zamrznjena.

"SVIZ bo za uveljavitev svojih zahtev vztrajal v splošni stavki, ki jo je decembra lani izglasovalo 37.186 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, a bo upoštevaje aktualno politično dogajanje v državi za 17. 4. 2018 napovedano nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju za nedoločen čas prestavil," je danes popoldan na izredni seji sklenil glavni stavkovni odbor (GSO).

Podprli so vodjo pogajalske skupine Branimirja Štruklja, na katerega so leteli očitki, da je hotel preveč in je zato že skoraj dogovorjeno zvišanje plač padlo v vodo ter ter "ostro obsodili sprevračanje dejstev in poskuse prelaganja odgovornosti za propad pogajanj na SVIZ, saj so trditve, da je pogajalska skupina SVIZ vztrajala pri višjih zahtevah, kot so bile dogovorjene pri predsedniku vlade in potrjene na pogajalski komisiji 12. 3. 2018, povsem neresnične," so zapisali v sporočilu za javnost.

Odstopil je zato, ker mu je to koristilo

"GSO je odločno zanikal nesprejemljivo trditev dr. Mira Cerarja, da so pogajanja propadla zato, ker je SVIZ 'za osnovnošolske in srednješolske učitelje zahteval tako zvišanje, da bi bili plačani bolje od zdravnikov in univerzitetnih profesorjev'. Izmišljotine in manipulacije nekdanjega predsednika vlade GSO razume kot poskus demonizacije SVIZ-a, ki naj bi članstvo odvrnil od sindikata. Članice in člani GSO so se strinjali, da je dr. Miro Cerar odšel s svoje funkcije, ker mu je to koristilo, in se požvižgal na odgovornost do javnih uslužbencev, ker je verjel, da mu na volitvah to ne bo škodilo. Z odstopom pa je sporočil tudi, da mu je vseeno za zaposlene z minimalno plačo, ki jih je 'obsodil' na zakonsko najnižji možni regres," so še sporočili.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 4
  • mph 21:05 26.marec 2018.

    Cankar je zelo dobro poznal svoj narod. Blagor tistim, ki nam hočejo vladat, imajo super laho delo.

  • pulse 21:03 26.marec 2018.

    Miro Cerar je tukaj naredil dobro potezo, da se ni pustil izsiljevati. V gospodarstvu so plače še vedno bistveno nižje kot v javnem sektorju in takoj ko malo gospodarstvo okreva, se javni sektor zagrebe... 90% parlamentarcev je iz javnega sektorja ...prikaži več iz čisto enostavnega razloga: ker imajo čas hoditi na strankarske seje in se igrati politiko. Tisti, ki pa delajo v gospodarstvu pa se borijo, da ne izgubijo delovnega mesta...

  • miki1234 19:04 26.marec 2018.

    zaradi štrukljev in njemu podobnih pohlepnih zajedalcev na plečih državnega proračuna je država tam kjer je... v riti.