Slovenija
31 ogledov

Udarec za Celico

Hostel Celica Anže Petkovšek
Hostel Celica. Doslej nič, zdaj pa mora plačevati najemnino, ki znese sto tisočakov na leto.

Ljubljana. “Ne vem, kako si to predstavljajo; to je hud udarec,” je zavzdihnil vir blizu Hostla Celica. Po novem mora namreč Zavod Šouhostel, ki hostel upravlja, plačevati najemnino, in sicer Mestni občini Ljubljana (MOL) 6.613 evrov, Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (Šoul) pa 2.009 evrov na mesec, kar znese 103.464 evrov na leto.
Tanja Lipovec, vodja projektov v Hostlu Celica, je pojasnila, da dozdajšnja pogodba ni predvidevala najemnine; Zavod Šouhostel je vlagal v investicije in investicijsko vzdrževanje stavbe, kar bo odslej obveza najemodajalcev. Na vprašanje, kako bo sprememba vplivala na poslovanje hostla, pa je odgovorila le: “Poslovanje bo postalo bolj tržno naravnano.

MOL in Šoul sta se šele lani dogovorila o natančni višini lastniških deležev, ki so izhajali iz naložb v prenovo hostla (ta je odprt od leta 2003). Sklenili so, da je MOL 75,82-odstotni, Šoul pa 24,18-odstotni lastnik hostla, upravitelj, Zavod Šouhostel, pa jima bo po novi pogodbi plačeval najemnino. Študentski zbor Šoula je pogodbo sprejel na seji 9. junija.

Brez pravdanja
Po vzpostavitvi lastniških deležev je MOL lahko terjala odstop od pogodbe o upravljanju in vzpostavitev najemnega razmerja,” je pojasnil Jani Möderndorfer, podžupan MOL. “Z zaključkom zadeve smo, upoštevaje naše vedenje o načinih reševanja primerljivih zadev, zadovoljni,” pravi. Po njegovih besedah je namreč “obdobje več let standard za ureditev nepremičninskega statusa premoženja MOL, ki ga diktira tempo dela geodetov, Geodetske uprave Republike Slovenije in zemljiške knjige, če zadeve tečejo pogodbeno”. Če se pravdajo, pa traja še dlje, dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.