Slovenija
25 ogledov

Udeležba na referendumu 42,28 %

Borut Pahor
1/17
Žurnal24 main
Na referendumu o arbitražnem sporazumu je po skoraj vseh preštetih glasovnicah glasovalo 42,28 % upravičencev. Zabeleženih 70 domnevnih kršitev volilnega molka.

Velikih razlik med volilnimi enotami po Sloveniji ni bilo. Največja udeležba je bila v enoti Ljubljana center (47,77 %), najnižja pa na Ptuju (37,51 %).

V primerjavi s prejšnjimi referendumi je takšna volilna udeležba po besedah tajnika Državne volilne komisije Marka Golobiča precejšnja. Udeležba je namreč presegla končno udeležbo na referendumu o pokrajinah leta 2008, ki se ga je udeležilo le 11 odstotkov volivcev, referenduma o trgovinah (2003), ki se ga je udeležilo 27,5 odstotka volivcev, referenduma o TET 3 (1999), ki se ga je udeležilo 27,3 odstotka volivcev, referenduma o RTV zakonu (2005), kjer je bila končna udeležba 30,71 odstotkov, referenduma o preoblikovanju železnic in telekomunikacijah (2003), ki se ju je udeležilo 31 odstotkov upravičencev, verjetno pa bo končna udeležba višja tudi od referenduma o izbrisanih (2004), kjer je glasovalo 31,5 odstotoka volivcev.

 

Pripravljam graf. Prosimo, počakajte.

 

Na Hotizi mirno
Kot nam je pojasnila predsednica tamkajšnje volilne komisije v Hotizi ne beležijo nobenih incidentov, volilna komisija ni zaznala kršitev molka.

Kljub sončnemu vremenu in športnemu konca tedna se je v štajerski prestolnici veliko ljudi odločilo, da gredo na volišča in oddajo svoj glas. V jutranjih urah je volilo več starejših občanov, kasneje več mladih. Večina smatra, da gre za enega najpomembnejših referendum po osamosvojitvi Slovenije, obenem pa so jezni, da se politiki med seboj niso znani dogovoriti.

Referendumsko vprašanje se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 19. aprila 2010?"

Do sedaj 70 kršitev molka
Na inšpektoratu za notranje zadeve so do 16. ure prejeli 70 klicev o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Največ domnevnih kršitev se nanaša na plakate in panoje, medije in internet. Največ klicev so prejeli iz Osrednjeslovenske regije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.