Slovenija
7994 ogledov

Ugledni nemški časopis nad Janeza Janšo

Janez Janša Epa
Nemški evropski poslanki in podpredsednici Evropskega parlamenta sta pred nastopom predsedovanja Slovenije Evropski Uniji za nemški časnik izrazili zaskrbljenost nad vedenjem premierja Janeza Janše.

Nemški evropski poslanki Katarina Barley in Nicola Beer izražata zaskrbljenost ob začetku slovenskega predsedovanja EU, poroča časnik Frankfurter Allgemeine.

Podpredsednica parlamenta EU Katarina Barley iz vrst S&D je v časniku die Welt od odgovornih na evropski ravni - držav članic, Evropske komisije, parlamenta in medijev - zahtevala, da se ''Janši ne ponudi odra za njegovo do demokracije nespoštljivo retoriko in politiko". Šestmesečno predsedovanje Slovenije EU bo "izziv", je dejala Barley in izrazila skrb, da bo Janša spodkopal upanje, da bodo "strožji voditelji vlad postali državotvornejši v predsedstvu". 

Ob tem je Janšo primerjala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom: »Janša je začetni Orban.« Po njenih besedah je Janša ravnal podobno, "da bi si podredil državo". Dodala je, da premier "umika finančno podporo medijem in osebno ustrahuje novinarje, zlasti ženske".

''Evropski problem''

Nicola Beer (Renew Europe), ki prav tako opravlja funkcijo podpredsednice Evropskega parlamenta, pravi, da mora biti Janša "pripravljen na pogajanja o evropskih rešitvah in ne sme biti sam evropski problem".

Premierju očita, da ne želi sodelovati z novoustanovljenim evropskim javnim tožilstvom in da zmerja kritične medije: "Kdor slovensko državno tiskovno agencijo očrni kot "nacionalno sramoto ", ogroža svobodo tiska in ustvarja nesprejemljiv pritisk na novinarje in blogerje," je dejala Beerova. Janša mora tako po njenih besedah biti "pripravljen, da bomo predsedovanje zelo natančno spremljali in ne bomo oklevali, če bomo vedenje zaznali kot nevzdržno," kot je dejala za nemški časnik. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 18
  • Ender3 19:53 16.junij 2021.

    Videti je, da aktivist rabi vsaj 4 tablice, da lahko sproducira vsa up.imena in komentarje. In dobro je, da jih vsaj preko noči vse napolni. Kakšen produktivni biznis za širjenje žalitev in nebuloz brez vsebine in pomena.

  • Solton 16:11 15.junij 2021.

    Janez samo hrabro, nema predaje...

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 15:47 15.junij 2021.

    Samo za "UGLEDNI" nemški časopis in petkove kolesarje in Jenulla in Zlatkota....,"JAŠAR AHMEDOVSKI - Sve što imam,sad se ruši".😃🇮🇳⚽️🥇🏅🛴🚲🕯💉💊🔗⛓🏳️‍🌈♾🍻🚔🚑🚒🚓🗡