Slovenija
21 ogledov

UGM na novo lokacijo?

UGM Nino Verdnik
Preobrat. Ministrstvo bo sredstva za Umetnostno galerijo Maribor namenilo po letu 2014. V UGM razmišljajo o spremembi lokacije.

"Potrjujemo namero za sofinanciranje Umetnostne galerije Maribor (UGM), katere gradnja je bila predvidena v Nacionalnem programu za kulturo 2009–2011, evropska sredstva pa nameravamo zagotoviti iz kohezijskih skladov v prihodnji evropski finančni perspektivi, to je po letu 2014," so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Iz Maksa drugam?


Prejšnji teden, ko je vlada uresničila napoved in preklicala namero o sofinanciranju gradnje nove UGM, je v omenjenem zavodu in na mariborski občini zavladalo razočaranje. Ob včerajšnji novici pa je Breda Kolar Sluga, direktorica UGM, prepričana, da so se na ministrstvu odločili pravilno. "To je bil naš cilj. Nismo zadovoljni, da realizacije ne bo že letos. Vendar je zdaj tudi nekaj več časa, da premislimo, ali je lokacija tako imenovanega Maksa glede na gospodarsko krizo sploh dobra in smotrna," je za Žurnal24 pojasnila direktorica, ki je imenovala komisijo, ki bo v prihodnje razpravljala o novi lokaciji UGM.

Raje za vojaški muzej

Spomnimo, resolucija o Nacionalnem programu za kulturo 2009–2011 je določala, da bi morala biti UGM dograjena leta 2011 in bi bila lani, ko je bil Maribor evropska prestolnica kulture, na voljo za vsebine. Vlada je deset milijonov evrov za sofinanciranje gradnje UGM preusmerila "na drug nacionalno pomemben projekt Park vojaške zgodovine Pivka," so dodali na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.