Slovenija
71 ogledov

Ugodnejše kot iti v minus

Pri pogojih za pridobitev revolving kartice so banke navedle le redne mesečne pr Žurnal24 main
Obročna kartica. Namesto tisočaka lahko z njo zdaj plačate le 100 evrov.

Če ste brez denarja za dopust in razmišljate, da bi se zašli v rdeče številke (v dovoljeni limit), je smiselno pri banki naročiti revolving kartico. Gre za plačilno-kreditno kartico, ki omogoča mesečno obročno odplačevanje, in sicer tudi le 10 odstotkov od porabljenih sredstev.

Članarine

NLB. Če se plačuje prek direktne bremenitve, je ne zaračunajo.

Probanka. Šest oziroma 14 evrov. Cenejša različica, če ima komitent že drugo kartico.

SKB banka. Od 1,35 evra na mesec ali 0,7 evra za študente (16,2 evra oziroma 8,4 evra na leto).

UniCredit banka. Za kreditno kartico visa znaša 30 evrov, za zlato kartico visa pa 70.

Če štiričlansko družino dopust stane tisoč evrov, lahko imetnik za prvi mesec torej plača sto evrov, pravijo pri UniCredit banki. Seveda pa banka na preostali dolg, ki se ga odplačuje vsak mesec, zaračuna ustrezne obresti.

Ugodnejše kot v minus
"Posebna prednost plačilno-kreditne kartice visa (pri bankah ponujajo še mastercard in karanto, op. p.) je možnost kreditiranja z obrestno mero, ki je nižja od tiste za limite na osebnem računu," izpostavljajo pri SKB banki.

Pri tej z obrestmi poberejo 8,45 odstotka na leto od preostanka dolga, NLB zaračuna denimo šestmesečni euribor (ta zdaj znaša 1,021 odstotka) s pribitkom 5,2 odstotka, pri Probanki pa višino obrestne mere določijo glede na delež odplačevanja.

Če komitent na mesec odplačuje 20 oziroma 33,3 odstotka, banka dolg torej obrestuje v svoje dobro s sedmimi odstotki; če lastnik kartice vsak mesec poravna le desetino, pa 7,2.

Koliko dolga odplačati, si določi posameznik. Najnižji odstotek dolga, ki ga je treba poravnati, je pri večini deset odstotkov, pri Probanki pa dodajajo, da mesečni obrok ne more biti nižji od 40 evrov.

Tudi zavarovanje
Pri večini bank za pridobitev kartice zaračunajo članarino (gl. okvir). Pri računanju, ali se obročna kartica, izplača, pa upoštevajte tudi zavarovalno premijo: pri Probanki znaša 1,12 odstotka od višine odobrenega kreditnega limita, pri NLB 1,31.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.