Slovenija
4 ogledov

Ugodno za podjetnike

Denar iStock Žurnal24 main
Slovenski podjetniški sklad je lani v razpisih razdelil dobrih 127 milijonov evrov, letos pa načrtuje na novo razpisati skoraj 190 milijonov evrov ugodnih finančnih sredstev.

Če k znesku, namenjenemu za letos, prištejemo še neizkoriščen denar iz lani objavljenih dvoletnih razpisov, bo podjetjem letos na voljo skoraj 217 milijonov evrov.

Kot so danes sporočili iz podjetniškega sklada, so lani na novo objavili štiri javne razpise in skupno razpisali 160,81 milijona evrov. Od tega jih je 30,5 milijona evrov na razpolago še letos, saj gre za večletne razpise.

Prva finančna podpora bo omogočena že februarja, saj se podjetja do 20. januarja lahko prijavijo na že odprt razpis za garancije sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, ki je bil objavljen septembra lani. Februarja bo sklad objavil tudi razpis za sofinanciranje zagona podjetij v subjektih inovativnega okolja (podjetniški inkubatorji, tehnološki parki in tako dalje).

Marca bo sklad objavil novo garancijsko kvoto za zavarovanje bančnih kreditov in zniževanje obrestnih mer, ki bodo namenjeni razvoju podjetij, financiranju obratnih sredstev in financiranju projektov start up podjetij.

Kot poudarjajo v podjetniškem skladu, bo letos še večji poudarek na finančni podpori tehnoloških projektov v podjetniškem sektorju, saj je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo na sklad že preneslo dodatna proračunska sredstva, na podlagi katerih bo sklad lahko ponudil dodatnih približno 126 milijonov evrov garancijskega potenciala za zavarovanje kreditov, namenjenih prenosu razvojnih inovacij v komercializacijo. Hkrati bodo ti krediti ponujali podjetju tudi nižjo obrestno mero od tržne.

Še vedno je odprt tudi razpis za lastniško financiranje – kapitalske naložbe države v zasebne družbe tveganega kapitala. Naslednje odpiranje vlog bo 10. marca, prostih sredstev je še 7,2 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.