Slovenija
9171 ogledov

Ugotovitev Loredanovega stresnega testa: Zasebniki so bolj delovni

Danijel Bešič Loredan Saša Despot
Končno poročilo porabe sredstev na podlagi interventnega zakona, ki naj bi bil, kot navaja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, stresni test, ki bi pokazal zmogljivost zdravstva, kaže, da je bilo med v obdobju med oktobrom in decembrom 2022 porabljenih 79.106.000,000 evrov.

"Ključni poudarek je, da je interventni zakon pozitivno vplival na določen del čakalnih dob, zlasti na področju okulistike, tudi operacije sive mrene, uroloških in pulmoloških pregledov ter dermatoloških in kardioloških pregledov," sporočajo z ministrstva.  

Za dodatne zdravstvene storitve so javni zdravstveni zavodi in zasebni zdravstveni zavodi - koncesionarji od Zavoda za zdravstveno zavarovanje prejeli za enako storitev prejeli enako višino nadomestila. Kot smo poročali, pa so bili tudi zdravniki, zaposleni v javnih zavodih, bolj motivirani opravljati popoldanske storitve pri zasebnikih. V javnih zavodih so namreč morali sklepati podjemne pogodbe, ki so davčno obremenjene. 

Razlike v storilnosti med javnimi in zasebnimi zavodi

"V okviru stresnega testa se je pokazala dejanska razlika v storilnosti v Javnih zdravstvenih zavodih in Zasebnih zdravstvenih zavodih – koncesionarjih," ugotavljajo na ministrstvu. Javni zdravstveni zavodi so izvedli 64 odstotkov vseh dodatnih storitev, zasebni zdravstveni zavodi - koncesionarji pa 36 odstotkov.

Zasebni zdravstveni zavodi – koncesionarji so tako prejeli 28.272.000,00 evrov, oba klinična centra sta prejela 18.506.000,00 evrov, kar je 23 odstotkov vseh sredstev, bolnišnice so v skupni vrednosti prejele 14.214.000,00 evrov, kar je 18 odstotkov vseh sredstev, zdravstveni domovi 15.181.000,00 evrov ali 19 odstotkov vseh sredstev in psihiatrične bolnišnice 2.912.000,00 evrov, kar je štiri odstotke vseh sredstev.

Kdo je opravil največ storitev?

Med zasebnimi zdravstvenimi zavodi - koncesionarji je 967 takšnih, ki so opravili dodatne storitve, največ Arbor Mea za akutno bolnišnično obravnavo 1.064.000 evrov. Arbor Mea je specializirana predvsem za zdravljenje poškodb in obolenj gibalnega sistema. 

Sledi Oftalmo za operacije sive mrene - 979.000 evrov in Kirurški sanatorij Rožna dolina za akutne bolnišnične obravnave - 911.000 evrov. Kirurgija Bitenc je za opravljene dodatne storitve prejela 691.000 evrov. 

Največ dodatnih storitev je bilo opravljenih pri akutni bolnišnični obravnavi, v splošnih ambulantah, pri okulistiki - operacija sive mrene, pri nenujnih reševalnih prevozih s spremljevalcem in v splošni okulistiki, v patronažni službi, na ORL in glede magnetne resonance. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:07 07.april 2023.

    Pravilno ! Zasebnik je vedno več delal na vseh področjih in poklicih ! Ampak prosim, njegove usluge nima kaj plačevat javni zavod ZZZS ! Tega plačniki-vlagatelji ne dovolimo več, ker denar zmanjkuje za redno delo v javnem zdravstvu in bolniki ...prikaži več ostajajo brez storitve !

  • zvestsebi 07:04 07.april 2023.

    Največja težava smo mi sami sebi, z svojim indiferentnim obnašanjem, ponižnostjo gledamo kako se delajo norca iz nas in nam kradejo prigaran denar dobesedno. Sprejemajo zakone s katerimi nas čedalje bolj omejujejo in čez nekaj let bomo zaprti v getih, ...prikaži več kjer bo življenje potekalo po regulativi, ki jo že ustvarja elita. Najprej idioti ustvarijo klimo potrošništva, ekonomije ki je v nasprotju z vsako logiko obstoja človeštva na dolgi rok, sedaj bi pa želeli, da nehamo živet, da se bo škoda sanirala.

  • pilotko 06:54 07.april 2023.

    Na žalost ima Keber prav, ker zdravniki v javni službi brez normativov počijejo, popoldne ali pa že kar dopoldne pa privat s polno paro spočiti za lepe denarje. Očitno ne znamo niti prekopirati sistema iz Avstrije, kjer vse deluje brez ...prikaži večez skrivalnic, korupcije...