Slovenija
4384 ogledov

Za ti dve stvari imate čas le še danes

ura budilika Profimedia
Zadnji dan junija se izteka rok za dve pomembni stvari.

Z današnjim dnem se izteka veljavnost turističnih bonov in bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, t. i. bonov 21. Podatki finančne uprave kažejo, da je bilo unovčenih okoli 82 odstotkov vrednosti bonov, medtem ko okoli 97 milijonov evrov ostaja neporabljenih.

Turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon, polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Po dveh podaljšanjih jih je bilo mogoče do danes unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija 2020 do nedelje unovčenih za 293,4 milijona evrov turističnih bonov. To je 82 odstotkov skupne vrednosti vseh izdanih bonov, medtem ko jih je neizkoriščenih še za okoli 63,5 milijona evrov. Natančnejše podatke o unovčevanju bonov bodo na Fursu predstavili v prihodnjih dneh.

gostinstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bon 21 pa lahko prebivalci Slovenije - polnoletni v vrednosti 100 evrov in mladoletni 50 evrov - še danes unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Upravičenci so od začetka njihovega unovčevanja 16. julija lani do nedelje unovčili za več kot 153,5 milijona evrov bonov 21. Tudi v tem primeru gre za okoli 82 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. V začetku tedna je bilo tako na voljo še nekaj več kot 33 milijonov evrov vrednosti teh bonov.

Skoraj polovica bonov 21 je bila unovčenih v sektorju gostinstva, dobra tretjina pa v turizmu. V kulturo, kamor sodijo tudi nakupi knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, so uporabniki usmerili manj kot 15 odstotkov prejetega zneska, manj kot 10 odstotkov pa je odpadlo na področje športa.

Če se ne strinjate z izračunom dohodnine, čas le še danes

Finančna uprava RS (Furs) bo le še danes čakala morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2021, ki jih je konec maja poslala 503.710 zavezancem. Ugovor morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. V ugovoru, ki ga je mogoče vložiti elektronsko prek sistema eDavki, pa lahko uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej, poudarjajo na Fursu.

Tistim zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj ta v 30 dneh od odpreme samodejno postane odločba. V tem primeru morajo premalo plačano dohodnino doplačati do 1. avgusta oz. bodo lani med letom preveč plačano dohodnino prejeli vrnjeno na svoje bančne račune do 29. julija.

Dohodnina | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Več kot 65 odstotkov vračil

Furs je v drugem svežnju poslal informativne izračune 503.710 zavezancem. Od tega jih je 75.510 ali 15 odstotkov z doplačili, 329.830 ali 65,5 odstotka z vračili, 98.370 ali 19,5 odstotka pa brez vračila ali doplačilom dohodnine do dveh evrov, ki se v skladu z zakonom o davčnem postopku odpiše.

Skupaj je v tem paketu za 34,17 milijona evrov doplačil in 260,91 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila je 452 evrov, povprečni znesek vračila pa 791 evrov.

Furs je v prvem svežnju, ki ga je odpremil 31. marca, poslal 989.325 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. 189.844 ali 19 odstotkov jih je bilo z doplačili, 336.817 ali 34 odstotkov z vračili, 462.664 ali 47 odstotkov pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Skupaj je bilo v tej tranši 35,49 milijona evrov doplačil in 107,84 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila je bil 187 evrov, povprečni znesek vračila pa 320 evrov.

Tako kot lani je finančna uprava tudi letos izdala informativni izračuni dohodnine vsem zavezancem, ki so imeli lani kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka. Kdor izračuna ni prejel, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, in sicer najpozneje do 1. avgusta.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.