Slovenija
433 ogledov

Ugriz miške vam lahko nakoplje 1.000 evrov kazni

Ugriz Profimedias
Čeprav ni bilo primera stekline pri človeku že 65 let, vas lahko zaradi ugriza majcene miši čaka večtedenski postopek cepljenja. Država sprostitev spremembe rigoroznih ukrepov v boju proti steklini šele obljublja.

Steklina je neozdravljiva bolezen, ki še danes po svetu vzame veliko življenj. Vendar pa je Evropa bolezen zajezila in jo ponekod skorajda že izkoreninila. Tudi v Sloveniji so rezultati boja proti steklini zelo spodbudni, saj primera bolezni pri človeku ni bilo že od leta 1950, potem ko je v štirih letih pred tem umrlo 13 ljudi. Steklina se je znova množično pojavila v 70. in 80.-ih letih, leta 1988 pa se je pričelo množično cepljenje lisic s polaganjem vab, tudi s pomočjo letal, posledično je razširjenost bolezni močno upadla.

Po zaslugi teh odločnih ukrepov je bil zadnji primer stekline pri domači živali zabeležen leta 2008, pri divji živali pa januarja 2013 v občini Cirkulane. Ogroženost divjadi je zadnja leta povzročala predvsem steklina na Hrvaškem, kjer so se je oblasti odločneje lotile šele v pred časom. Tako so tudi pri njih lani zabeležili le še en primer stekle divje lisice.

Tudi mala miš je lahko razlog, da si nakopljete inšpektorja

Kljub podatkom, da stekline pri nas praktično ni več, vsaj v domačem okolju, pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsak ugriz živali, ki je ni mogoče opazovati, ker je denimo pobegnila, še vedno smatrajo kot potencialno nevarnega. Ugriznjena oseba mora zato avtomatsko pričeti proces cepljenja, kar pomeni štiri odmerke cepiva v razdobju več tednov.

Pri tem pa lahko prihaja tudi do nekoliko absurdnih situacij, ko se na sum stekline sumi tudi pri ugrizu kakšne miške ali druge majhne živali, ki se je s človekom znašla iz oči v oči ob napačnem času.

Če oseba cepljenje, ki mora biti izvedeno na točno določen dan ob določeni uri, zavrne, mu avtomatično grozi postopek zdravstvenega inšpektorata.

Pri NIJZ na vprašanja Žurnala24, koliko oseb so podali naprej v obravnavo inšpektorjem zaradi zavrnitve cepljenja, niso odgovorili, poudarjajo pa, da so dolžni postopati v skladu s (še) veljavno zakonodajo. 

Vendar dodajajo: "Na osnovi izboljšane epizootiološke situacije pričakujemo spremembe v zakonodaji na veterinarskem področju, katerim bodo sledile spremembe tudi pri ukrepih za preprečevanje stekline pri ljudeh."

Po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru oziroma denarne kazni po Zakonu o upravnem postopku kazen za upiranje obveznemu cepljenju sega do 1.000 evrov, piše na spletnih straneh zdravstvenega inšpektorata.

Zdravila ni, smrt je v primeru razvoja okužbe neizbežna

Steklina je smrtna bolezen toplokrvnih živali, ki se s slino okužene živali prenaša na drugo žival ali človeka, pojasnjujejo pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Povzročitelj je virus, ki prizadene osrednji živčni sistem.

Zdravila zoper bolezen ni, je pa mogoče njen razvoj preprečiti, če ugriznjena oseba v roku nekaj dni prične s programom cepljenja. Več na straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 20:22 19.oktober 2015.

    Kaj pa mišja groznica , a njo lastovke prenašajo ?

  • h3o 17:45 19.oktober 2015.

    morda zato, ker takrat še nisi bolan? ko pa zboliš, te pa nič več ne reši, so pa izjeme

  • eosss 14:54 19.oktober 2015.

    To, da steklina še danes po svetu vzame veliko življenj, je za lase privlečeno, tisti "po svetu" je predvsem v divjini, v Sloveniji je praktično ni več, je pa seveda njena smrtnost prikladna za strašenje ljudi in posiljevanje vseh s cepljenjem...