Slovenija
40 ogledov

Uhernikova še čakata

Uhernikovi (na fotografiji v ospredju Martin Uhernik, v ozadju njegov sin Martin Žurnal24 main
Po 30-letnem dokazovanju očetove nedolžnosti otroka Martina Uhernika spet dokazujeta zmoto.

Vrhovni sodniki že leto in tri mesece preverjajo, ali sodišče otrokoma Martina Uhernika ne priznava odškodnine zaradi napačne uporabe zakonov ali morebitnega sodniškega neupoštevanje določenih dokazov.

Osem let
Martin Uhernik. Ker naj bi leta 1974 pod Gorjanci umoril 59-letnega Jakoba Luzarja, je bil obsojen na deset let zapora. Skoraj osem let pa je nedolžen preživel za rešetkami zapora na Dobu.

Uhernikov sin Martin mlajši in hči Marinka Murgelj sta pred letom in tremi meseci na vrhovnem sodišču zahtevala revizijo pravde proti državi, v kateri je ljubljansko sodišče januarja predlani odločilo državi v prid.

Denar jima ne pripada
Sredi leta 2008 so višji sodniki pritrdili ljubljanskim, da Uhernikovima otrokoma ne pripada 292 tisoč evrov odškodnine zaradi neutemeljenega odvzema prostosti njunemu očetu, saj da zakon ne priznava dodelitve odškodnine sorodnikom žrtev neupravičenih obsodb. “O konkretni reviziji še ni odločeno, prav tako ne moremo napovedati točnega datuma rešitve,” z vrhovnega sodišča odgovarja Romana Ciko Hočevar, odgovorna za odnose z javnostmi.

Pričakujeta pravico
“Po pravico sva pripravljena iti tudi na evropsko sodišče, če bo treba in če nama bo država obrnila hrbet,” zatrjuje Uhernik mlajši. Upa, da bodo vrhovni sodniki prvostopenjskemu sodišču vendarle naložili, naj še enkrat preveri, ali Uhernikovima otrokoma odškodnina pripada.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.