Slovenija
5153 ogledov

Reševanje ujetih: "Iz jame prihaja odlična novica"

Križna jama
1/28
Anže Petkovšek
Dobre novice iz jame, v kateri je ujetih pet oseb. Pričakujejo, da bodo danes do 16. ure že vsi na varnem.

"Iz jame prihaja odlična novica. Reševalci in ujete osebe že na lokaciji med prvim in drugim jezerom. Če bo šlo vse po planu bodo iz jame prišli čez dobro uro," sporoča Jamarska reševalna služba. 

Vodna gladina je čez noč upadla, kar je dalo upanje, da bi tričlansko družino in dva vodnika lahko še danes rešili iz jame. Zaradi visokega vodostaja so namreč že od sobote popoldne ujeti v Križni jami. Pripadniki Jamarske reševalne službe in Enote za tehnično potapljanje v okviru Enote za hitre intervencije vodijo reševalno akcijo.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za STA dejal, da se bo evakuacija peterice začela okrog 14. ure. Po Šestanovih navedbah je voda, ki je povzročila visoki vodostaj, prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika. "Ko so se ujeti vračali iz jame, so ugotovili, da je jama delno zalita, zaradi česar so se umaknili na varno mesto," je povedal.

V nedeljo je bilo v celem dnevu v reševalno akcijo vključenih 95 ljudi. Gre za podobno število aktiviranih kot v primeru reševanja iz jame aprila lani. 

Reševalci so morali čakati, da voda upade. Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je povedal, da je voda preko noči izrazito upadla. Prvi prehod, ki je bil včeraj zvečer še zalit, je danes prevozen. Največ preglavic so jim povzročale brzice, zaradi česar niso uspeli pred današnjim dnem do ujetih dostaviti čolna. Peterica se bo vrnila s čolnom, ki ga bodo spremljali potapljači. Takšen način povratka je za vse najbolj varen, so poudarili reševalci.

Valter Zakrajšek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ob prihodu na površje jih bo prevzela ekipa Nujne medicinske pomoči. Zagotvoljena bo tudi psihosocialna pomoč za prizadete in reševalce, je povedal Sandi Curk, poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko. 

Križna jama | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Curk pričakuje, da bodo do 16. ure danes vsi na varnem. Vendar pa je opomnil, da so "razmere v jami nepredvidljive in lahko pride do dodatnega zastoja". 

Vodaje enote za tehnično potapljanje pri Upravi za zaščito in reševanje Damir Podnar je eden tistih, ki so se prebili do ujetih v jami. "Veliko veselje, ko so me zagledali, potem pa razočaranje, ko smo jim povedali, da bodo še nekaj časa v jami, ker še ni varno," je opisal svoje srečenje z ujetimi. Poudaril je, da peterica ostaja pozitivna, veliko se pogovarjajo, smejijo.  

Damir Podnar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Da so ujeti v dobrem psihičnem in fizičnem stanju, je potrdil tudi Zakrajšek. Ker bivak omogoča spanje le trem oseba hkrati, se pri tem izmenjujejo. Z njimi je izkušen vodnik, ki skrbi, da se gibajo in ostajajo pozitivni. "Eni pogrešajo cigarete, ta mladi pa telefon," je dodal Podnar.  

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Cerknica Matjaž Knap je poudaril pomen logistične podpore. Poskrbeti je bilo treba tako za ogromne količine čaja, hrane, pripeljati vso potrebno opremo. Skrbeli pa so tudi za svojce ujetih, ki doma čakajo, da se ujeti vrnejo iz jame. 

Sandi Curk | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Peterica se je na ogled Križne jame odpravila v soboto okoli 8. ure. Zaradi visokega vodostaja ostala ujeta v jamskem rovu, približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo. Ko se po predvidenem času niso vrnili iz jame, je stekla reševalna akcija. Do njih se je uspelo prebiti več ekipam potapljačev, ki so jih oskrbeli, vendar pa razmera za evakuacijo do danes niso bile primerne. 

Križna jama | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Podobni primeri so se v Križni jami že zgodili, a ne v taki meri. Zgodilo se je, da je zalilo prehod, a je voda potem tudi hitro odtekla in so se lahko jamarji sami vrnili. Pred leti so iz Planinske jame reševali potapljača raziskovalca, ki je zašel v slepi rov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:32 08.januar 2024.

    Spet plačujemo reševanje zaradi neumnosti.

  • Avatar NickMason
    NickMason 14:56 08.januar 2024.

    Jaz bi jim potapljaško opremo pustil in naj se sami znajdejo

  • munja 14:41 08.januar 2024.

    Ender škoda, da nisi še ti v tej jami, vsaj ne bi tukaj smetil s svojimi neumnimi komentarji.