Slovenija
32 ogledov

UKC bo imel 14 milijonov evrov izgube

Zdravniki Žurnal24 main
Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na današnji sprejel uravnoteženi finančni načrt zavoda in program dela za letošnje leto.

Kot je po koncu seje ocenil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Simon Vrhunec, bodo do konca leta realizirani skupni prihodki v višini 424,9 milijonov evrov, zaenkrat pa predvidevajo 14 milijonov evrov izgube.

Kot je pojasnil Vrhunec, bo že iz naslova poplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij naneslo sedem milijonov evrov dodatnih stroškov. UKC Ljubljana je sicer že lansko leto – pretežno zaradi zunanjih vplivov – končal z izgubo 22 milijonov evrov.

Poziv k spremembi zakonodaje

Če finančnega načrta svet danes ne bi potrdili, bi kliničnemu centru onemogočili začetek pogajanj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in realizacijo nujno potrebnega kadrovskega načrta za letošnje leto. Kot je pojasnila predsednica sveta UKC Ljubljana Saša Markovič, so bila metodološka navodila za pripravo plana za letošnje leto poslana pozno in se vsako leto spreminjajo, kar nadzornikom zelo otežuje primerjave s preteklimi leti.

Člani sveta zavoda ob tem vlado pozivajo, naj spremeni zakonodajo tako, da bo omogočala prikaz realnega stanja in ne bo silila članov svetov in vodstev zdravstvenih ustanov v nerealno ocenjevanje podatkov, da se bo zadostilo členu zakonov in da tako zdravstvenim ustanovam omogoči normalno poslovanje. Hkrati želijo, da vlada navede standarde, s katerimi bodo lahko nadzorovali finance in drugo delo v zavodu.

Vrhunec zdaj računa na potrditev finančnega načrta s strani ministrstva za zdravje, kar bi sprostilo njihove pristojnosti glede kadrovske politike. "To pomeni, da bomo lahko izvrševali tiste zaposlitve, ki so bile s strani ministrstva v letošnjem letu že odobrene," je povedal in dodal, da med te spada tudi šest zaposlenih na travmatologiji.

Revizija za lansko leto

Svet UKC Ljubljana je med drugim danes sprejel tudi sklep, da zavod predloga računskemu sodišču, da v UKC Ljubljana opravi revizijo poslovanja za lansko leto ter revizijo smotrnosti sklenitve pogodb za dobavo materiala, izvajanja storitev in podjemnih pogodb. Vlado ob tem pozivajo, naj zagotovi zakonske podlage za redno letno revidiranje poslovanja bolnišnic in obeh univerzitetnih kliničnih centrov s strani računskega sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.