Slovenija
24573 ogledov

UKC Ljubljana izplačal rekordno odškodnino

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
UKC Ljubljana je po poročanju časnika Delo izplačala rekordno odškodnino pacientki, ki je po rutinski operaciji postoperativne kile in zapletih ostala na invalidskem vozičku. Sodna saga je trajala kar 15 let.

UKC Ljubljana je v tem tednu na račun odvetnika Ivana Kekca nakazalo še 167.000 evrov, ki so del rekordne odškodnine, ki jo je sodišče naložilo UKC Ljubljana zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti. Pacientki, ki je po operaciji postoperativne kile julija 2002 pristala na invalidskem vozičku, so po poročanju časnika Delo pojasnili običajne zaplete, vendar je anesteziologinja pred spinalno anestezijo ni seznanila s tem, da lahko ostane hroma.

Pacientka, ki je od svojega 38. leta priklenjena na invalidski voziček in popolnoma odvisna od pomoči bližnjih, je tako po več kot 15 letih in 11 sodnih odločitvah dočakala pravnomočno sodbo glede odškodnine. Člani njene družine so zaradi težke invalidnosti matere in žene izterjali odškodnino v ločenem postopku, pacientka pa na svojo čaka od vložitve tožbe 2003. Po več presojanjih je na koncu decembra lani višje sodišče delno ugodilo pritožbam in zvišalo odškodnino.

UKC ji je tako na koncu skupno izplačal 738.927 evrov glavnice in obresti - večji del oktobra 2016, v ponedeljek pa po po javnih podatkih sodeč še 182.515 -, poleg tega pa ji izplačujejo še 238 evrov mesečne rente.

"Kot odvetnik sem zaskrbljen, da je postopek trajal tako dolgo, da je v celoti odpovedala zdravstvena stroka - izvedenci, in da je bilo treba po več izvedenskih mnenjih, pridobljenih v Sloveniji, iti k tujim strokovnjakom. Ali se je kdo od izvedencev vprašal, kaj je narobe s stroko, njegovim znanjem in neodvisnim pristopom?" je za Delo še povedal pacientkin pooblaščenec odvetnik Ivo Kekec.

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto Slovenija Najvišje odškodnine izplačujejo te bolnišnice

Več plačali lani v Postojni

Gre za eno izmed višjih odškodnin, ki so jo izplačale slovenske bolnišnice, in najvišjo odškodnino z obrestmi, ki jo je UKC Ljubljana plačal doslej. Pred tem je bil najvišji doslej izplačan odškodninski zahtevek pa je bil 676.233 evrov, od tega skoraj pol obresti.

Ena izmed najvišjih v Slovenije pa je bila izplačana lani konec maja, ko so postojnski porodnišnici z računa pobrali več kot 853 tisoč evrov odškodnine zaradi zapleta pri porodu. Od tega je oziroma bo zavarovalnica plačala le 51.200 evrov, saj gre za dogodek izpred dvanajstih let, ko so veljali drugačni standardi zavarovanja, zavarovanje, ki so ga imeli sklenjenega, pa je bilo celo nad priporočili ministrstva.

Vsaka bolnišnica ima drugačno prakso glede zavarovanja

Slovenske bolnišnice so zdaj bistveno bolje zavarovane, a je praksa med njimi je zelo različna, stroški za zavarovanje pa ponekod astronomski.

Ko smo informacije preverjali ob primeru v Postojni, pa na ministrstvu za zdravje nimso imeli podatka, za kolikšne zavarovalne vsote so zavarovane slovenske bolnišnice. Zadnje smernice glede višine zavarovanja so iz leta 2000 in določajo, da mora biti zdravnik ali zobozdravnik, ki dela neposredno z bolniki, zavarovan za škodo vsaj 12.519 evrov (takratnih tri milijone tolarjev). Smernice je izdala zdravniška zbornica, soglasje pa je podal minister za zdravje.

 
 
Komentarjev 10
  • dragec 13:12 28.januar 2018.

    Ko se spomnim gugalnice ter pijanca komunajzerja in SSDSS kurbe kukovičeve

  • Ivo 21:24 27.januar 2018.

    Me zanima, če se trenutna politična oblast zaveda, da prav vsi pa na stara leta ne bodo bogati in z vezami, ker jih je enostavno preveč. Se zavedajo v kakšnem sistemu se bodo zdravili?!? Kaj ustvarjajo? Prav privoščim vsem politikom, ...prikaži več predvsem tistim na zdravstvenem področju, zdravstveni sistem kot ga imamo!

  • Borut_Bavarski 20:41 27.januar 2018.

    Katastrofa... Po eni strani je slovensko zdravstvo še vedno v vrhu, po drugih pa še globoko v srednjem veku. Miselnost o nezmotljivosti, rek, dsa vrana vrani ne izkljuje oči, je še kako na mestu. Prav smilijo se mi vsi, ki ...prikaži več gredo v tožbe. Na srečo se tudi na tem področju obetajo boljši časi za paciente, ki jih po lastnem mnenju napol božji poslanci, zašuštrajo. Je pa res, da takim ubogim ljudem več kot denar prinese zadoščenje, da so imeli prav, in ne božanstva v belem.