Slovenija
138 ogledov

UKC Ljubljana odpira oddelek za epidemije

urgenca Anže Petkovšek
Iz UKC Ljubljana poročajo o porastu obolelih z gripo ter povečanem številu tistih, ki jih je treba zaradi gripe hospitalizirat. Zaradi pomanjkanja prostora že nameščajo dodatne postelje. Zaradi gripe v več bolnišnicah omejeni obiski.

V zadnjih dneh se na UKC Ljubljana povečuje število pacientov z okužbami dihal in število obolelih z gripo, predvsem med starejšo populacijo, ki že imajo primarno težko kronično bolezen in so tudi lažje dojemljivi za različne virusne okužbe.

Ker na internistično prvo pomoč prihaja vse več ljudi, ki potrebujejo hospitalizacijo, bodo na Interni kliniki zagotovili deset dodatnih postelj.Krizno situacijo pomanjkanja postelj bodo reševali tudi z desetimi dodatnimi posteljami na Ortopedski kliniki. Na Ortopedsko kliniko bodo paciente iz urgence začeli sprejemati danes zvečer.

Odpirajo oddelek za epidemije

V začetku naslednjega tedna pa bodo odprli tudi Oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja.V petih letih, od leta 2011 dalje, od kar deluje poseben oddelek v času epidemij, gripe, so na tem oddelku zdravili 834 pacientov.

Maribor omejil obiske

Na UKC Mariboru so danes zaradi povečanega števila virusnih obolenj dihal, med katerimi so tudi potrjeni primeri gripe, omejili obiske na vseh oddelkih. Tako bo do preklica možen obisk le ene zdrave odrasle osebe pri bolniku.

Slovenj Gradec: obiski popolnoma prepovedani

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes zaradi porasta infektivnih obolenj vse do preklica popolnoma prepovedali obiske na oddelku za interno medicino, so sporočili iz bolnišnice. Na oddelkih za pediatrijo ter za ginekologijo in porodništvo pa ostaja omejitev obiskov.

UKC Ljubljana: Cepite se

V UKC Ljubljana svetujejo vsem, ki se še niso cepili, naj se cepijo proti gripi, saj je še čas.
Cepljenje proti gripi še posebej svetujejo otrokom od 6. meseca do dveh let starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo pa je cepljenje tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo ne le, da zavarujejo sebe, svoje družine in sodelavce, pač pa tudi tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki jih še ne moremo cepiti.

V sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni pa je dobro, da si redno in temeljito umivamo roke z milom, da redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom, da redno
prezračujemo prostore. Pri negi in zdravljenju bolnikov pa si razkužujmo roke in druge površine,
priporočljiva je uporaba obraznih mask.

dezurni@zurnasl24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:26 06.januar 2017.

    UKC Ljubljana odpira oddelek za epidemije.....................na Žalah !