Slovenija
20 ogledov

UKC Ljubljana opozarja nabiralce čemaža

čemaž Univerzitetni klinični center
Začenja se sezona čemaža, zato v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana opozarjajo na možnosti zamenjave te rastline z nekaterimi podobnimi, vendar strupenimi.

Iz UKC sporočajo, da trenutno že zdravijo bolnico, ki je podlegla zastrupitvi in zato opozarjajo na previdnost.

Jesenski podlesek smrtno nevaren

Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup, ki je že v majhnih odmerkih lahko smrtno nevaren. Po zastrupitvi z divjo rastlino bolniku postane slabo, bruha in ima bolečine v trebuhu ter hudo drisko. V naslednjih fazah lahko pride do okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri zastrupitvah z nekaterimi divjimi rastlinami opazimo glavobole, migrene, lahko občutimo mravljinčenje, imamo oslabljen vid, ali pa celo izgubimo zavest.

Ob prebavnih težavah poiščite zdravniško pomoč

V zadnjih desetih letih je UKC Ljubljana zdravil 20 zastrupitev z divjimi rastlinami, od tega sta dva bolnika zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom celo umrla. Previdnost je zato še posebej pomembna. V Centru za zastrupitve pa zato svetujejo, da v primeru prebavnih težav po zaužitju divje rastline čim prej obiščete urgentno ambulanto. Če je možno, zaužito rastlino ali njene ostanke prinesite s seboj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.