Slovenija
173 ogledov

UKC Maribor: Predajo poslov vidijo vsak drugače

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Nino Verdnik
Na nasprotnih bregovih si stojijo novo vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKCM) in nekdanji direktor.

Nekdanji direktor UKCM Janez Lavre in novo vodstvo si niso enotni glede tega, kako je potekala primopredaja poslov. Kot pojasnjujejo v UKCM, je bila primopredaja predvidena 20. junija, a odhajajočega direktorja ni bilo v službo. "Opravičil se ni. Primopredajnega zapisnika ni pripravil in tako tudi ni bil podpisan. Pravniki so dogodek uradno zapisali," so danes sporočili iz UKCM.

"Kasneje je gospod Janez Lavre med ostalim javno večkrat zatrdil, da je med njegovim direktorovanjem v primeru garažnih hiš (pomemben primer za UKCM) dosegel izbris hipotek na stavbno pravico. Izpisek iz zemljiške knjige z dne, 5. 7. 2017, kaže, da so hipoteke še vedno vknjižene. Po podatkih Združenja zdravstvenih zavodov RS bo imel UKCM ob odhodu gospoda Lavreta 7,406,328 milijonov evrov tekoče izgube in 8,075,386 milijonov neplačanih računov," so še dodali. 

Lavre se je na navedbe, da so hipoteke še vedno vknjižene, odzval z naslednjimi besedami: "Če je razlaga pravnikov takšna, potem je takšna".

Lavre: Primopredajo sem opravil

Janez Lavre | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janez Lavre se je po odhodu iz Maribor vrnil na čelo bolnišnice v Slovenj Gradcu. Kot je pred dnevi pojasnil, je primopredajo poslov novemu direktorju Vojku Flisu opravil pisno in v elektronski obliki. Pisno primopredajo je po njegovih besedah opravil že 23. junija na način, ki mu je bil na voljo. V dopisu je novega direktorja seznanil s poslovanjem v prvih treh mesecih, ne pa tudi po štirih, saj je to gradivo že prejel od pomočnika za finančne zadeve in ga je tudi svet zavoda obravnaval na ponedeljkovi seji.

Lavre ne ve, kaj je bilo za svet zavoda pri takšnem načinu primopredaje nedopustno. Dodal je tudi, da je Flis od njega terjal, da mu preda podatke o poslovanju, aktualnih zadevah in težavah, kar da je tudi storil, vendar pa jim pri tem ne namerava pisati tudi rešitev.

Pojasnjeval luknjo in zavrnil očitke

V zvezi s poslovanjem v prvih štirih mesecih, ki kaže na kar 3,5 milijona evrov veliko luknjo, je Lavre dejal, da je ta posledica znižanja cene zdravstvenih storitev in dodatnega zaposlovanja kadra za potrebe nove onkologije, preostala izguba pa gre, tako kot v drugih bolnišnicah, na račun razmer v zdravstvenem sektorju.

Na ostre očitke s strani nekaterih članov sveta zavoda UKC Maribor, predvsem Stanislave Naterer, na ponedeljkovi seji, da je za mariborsko bolnišnico izgubljeno leto ter da v času Lavretovega vodenja ni bilo storjenega nobenega napredka, se je odzval, da takšna hiša v enem letu težko napreduje. "Nisem seznanjen z argumenti članov sveta zavoda, oni morajo opredeliti, kje bi lahko UKC Maribor napredoval in bom potem podal odgovor. Sicer smo v prvih petih mesecih povečali delovni program, povečali smo število operacij glede na leti 2016 in 2015, preskrba z anesteziologi je bila stabilna, razširili smo delo onkološkega oddelka," je svoje dosežke opisal Lavre.

Ministrstvo: Kakovostna predaja je nujna

Na ministrstvu za zdravje so dejali, da je način predaje poslov stvar dogovora med prevzemnikom poslov in posameznikom, ki posle predaja. Klub vsemu pa ocenjujejo, da je v sistemu, ki je tako obsežen, zapleten in raznolik, kot je UKC Maribor, kakovostna predaja poslov nujna za čim prejšnji začetek dela novega direktorja.

"Zgolj ustna primopredaja poslov novemu direktorju težko zagotovi ustrezne informacije, ki so nujno potrebne, za začetek vodenja tako zahtevnega javnega zdravstvenega zavoda," so še dodali na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.