Slovenija
38 ogledov

UKC: Napake, a poseg nujen

Žurnal24 main
Zaradi "številnih nejasnosti, zapisanih v medijih, in nepreverjenih podatkov" so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana danes poslali podrobnosti glede operacije Ivana Zidarja.
Glede na zakonite pravice bolnika Ivana Zidarja ocenjujemo, da je bil sprejem bolnika na KO za nevrokirurgijo kljub opisanim pomanjkljivostim povsem ustrezen.
UKC Ljubljana

"Komisija na podlagi dostopne dokumentacije ni mogla zaključiti, da je poseg nujen, zato so opravili razgovore z dežurnim nevrokirurgom in dr. Ardebilijem. Po zagotovilu nevrokirurga je ta presodil, da se je bolniku stanje poslabšalo in je zato operacija nujna," pa so zapisali o ugotovitvah komisije, ki je preverjala postopke okoli operacije Ivana Zidarja.

"Postopek sprejema bolnika Ivana Zidarja dne 21. 4. 2011 je bil neobičajen, bil pa je v skladu z zakonom o bolnikovih pravicah. Če  bi sprejem bolnika Ivana Zidarja potekal po ustaljenem postopku sprejemanja bolnikov v dežurni službi na kliničnem oddelku (KO) za nevrokirurgijo UKC, bi moral bolnika pregledati dežurni," pravijo v UKC.
 
Nepravilno izpolnjen formular
"Med sprejemom bolnika Ivana Zidarja so bile napravljene napake, ki pa niso vplivale ne na potek zdravljenja ne na njegov izhod: nepopolno je bil namreč izpolnjen formular  'Privolitev ali zavrnitev v zdravstveno oskrbo po pojasnilu'," pravijo v UKC.

Trdijo še, da je bil operacijski poseg po podatkih medicinske dokumentacije "opravljen v skladu s splošno uveljavljeno operacijsko tehniko brez zapletov in v primernem časovnem intervalu". Pooperacijsko zdravljenje je bilo "skladno z uveljavljenim pooperacijskim zdravljenjem" na KO za nevrokirurgijo.

"Indikacija za operacijski poseg je bila podana na osnovi pregleda bolnika istega dne pri nevrologu v urgentni ambulanti za vaskularno nevrologijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana in kasneje na podlagi pregleda dokumentacije in bolnika s strani operaterja dr. Ardebilija.  S strani nevrologa in nevrokirurga je bilo ugotovljeno, da je operativni poseg nujen," še sporočajo iz UKC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.