Slovenija
18 ogledov

"UKC ne more vrniti napredovanj"

Medicinske sestre veliko več časa porabijo z elektronskimi kot s kartonskimi kar Žurnal24 main
Medicinske sestre z oddelkov intenzivne nege III v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, stavkajo. Stavka za zdaj poteka brez zapletov in brez pritiskov na zaposlene.

Sindikalni predstavniki so se na pogajalskem sestanku sestali z vodstvom UKC, ki jke članom stavkovnega odbora znova pojasnilo, da vodstvo UKC nima zakonite možnosti vrniti napredovanja v deležu diplomirane medicinske sestre. Da so napredovanja nezakonita, je odločil upravni nadzor ministrstva za zdravje, vodstvo UKC pa je zgolj sledilo zakonitosti in odvzelo povprečno 243 evrov bruto.

Vodstvo je sindikatu predlagalo preložitev stavke do odločbe Inšpektorata za javno upravo Ministrstva za pravosodje in javno upravo, ki so ga za mnenje zaprosili na predlog sindikata, so še sporočili iz službe za odnose z javnostmi UKC.

Stavke bolniki ne čutijo

Stavka okoli 50 srednjih medicinskih sester, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester, se je začela danes in poteka v štirih enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V dveh enotah so se odločili za zamik stavke, saj so ob pregledu urnikov ugotovili, da bi bilo nemoten potek dela nemogoče zagotoviti, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj.

Enoti intenzivne terapije III v kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter v kliničnem oddelku za kardiovaskularno kirurgijo pa se bosta po besedah Rugljeve pridružili ob morebitnem zaostrovanju stavke. Ta bo sledila, če v nekaj dneh ne bodo dosegli napredka pri pogajanjih, pravi Rugljeva.

Če tudi pridružitev medicinskih sester iz teh dveh enot k stavki ne bi pripeljalo do sporazuma, pa bodo še zaostrovali stavko, pri čemer sester ne bodo več na deloviščih, dodaja Rugljeva.

Brez pritiskov

Stavka zaenkrat poteka brez pritiskov na zaposlene, v vsaki stavkajoči enoti so namreč stavkovne straže, je še dejala Rugljeva. Srednje medicinske sestre tako opravljajo osnovno nego bolnika, delajo po navodilu diplomiranih sester in ne opravljajo posegov v bolnikovo telo, kar je pristojnost diplomiranih sester.

Komentarjev 2
  • dragec 15:18 09.julij 2012.

    Bravo srednje sestre, kolektivno iztopite iz sindikata in se ponovno organizirajte. Visoke sestre, čudne fakultete - plati in si dr sestra.

  • dd 10:52 09.julij 2012.

    Tole osebje v zdravstvu stalno nekaj izsiljuje. Jih imam polno glavo. Ko so imeli možnost brezplačnega šolanja, pa jim spet ni bilo prav. Seveda so vajeni vse dobiti na zlatem pladnju. Skrb za zdravlje ljudi, ko te obravnavajo kot star ...prikaži več gnil krompir, o tem pa raje molčijo. Fuj.