Slovenija
33686 ogledov

Ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, čaka nas to

Denar Profimedia
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo nadomestil nov obvezni zdravstveni prispevek, ki pa bo imel za posledico manjše prihodke iz dohodnine.

Na ministrstvu za finance so potrdili, da bo nov obvezni zdravstveni prispevek, ki bo 1. januarja 2024 nadomestil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vplival na zmanjšanje prihodkov z naslova dohodnine, po njihovi oceni za okoli 100 milijonov evrov. Glede na polno zaposlenost in rast plač ocenjujejo, da ta učinek v letu 2024 ne bo prišel do izraza.

Dopolnjeni predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je DZ sprejel v četrtek, po navedbah ministrstva za finance vključuje nekatere spremembe glede na izhodiščni predlog. V okviru teh sprememb je tako določeno, da se obvezni zdravstveni prispevek šteje za obvezni prispevek za socialno varnost in da se za ta znesek zmanjša davčna osnova.

Prispevek bo znašal 35 evrov

Znesek prispevka v višini 35 evrov poleg ostalih obveznih prispevkov za socialno varnost, ki so določeni v odstotku glede na bruto plačo, zmanjšuje bruto dohodek. Ob upoštevanju davčnih olajšav, ki prav tako znižujejo bruto dohodek, se izračuna dohodnina, po plačilu dohodnine posamezniku ostane neto plača. Pod črto bo imel zaposleni z bruto plačo 1500 evrov na mesec za 8 evrov višji razpoložljivi dohodek, so pojasnili.

"Glede na navedeno sprememba pri načinu plačevanja zdravstvenega prispevka za tiste, ki so dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali že sedaj, pomeni zvišanje njihovih neto dohodkov, bo pa to zvišanje višje pri tistih z višjimi plačami, saj že v osnovi plačajo več davka oz. dohodnine," so poudarili.

Za 100 milijonov evrov letno manj prihodkov

Predvidena sprememba bo vplivala na zmanjšanje prihodkov iz naslova dohodnine. Na podlagi podatkov odmere dohodnine za leto 2021 ocenjujejo, da bo to zmanjšalo prihodke za okoli 100 milijonov evrov letno. Glede na polno zaposlenost in rast plač ocenjujejo, da učinek tega v letu 2024 ne bo prišel do izraza.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so namreč po četrtkovem sprejetju omenjene novele dopoldne opozorili, da bo nov obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov zniževal dohodninsko osnovo, "zato ga bodo v celoti plačevali le najrevnejši".

"Napačne odločitve ne blaži dejstvo, da vlada napoveduje bližnjo spremembo obveznega prispevka v proporcionalni prispevek. Nesprejemljiv je prav vsak mesec, kaj šele leto dni, kolikor bo najmanj veljal ta zakon, ko bodo najrevnejši plačevali dvakrat več kot najpremožnejši. Zato zahtevamo in pričakujemo, da vlada še pred uveljavitvijo sedaj sprejetega zakona spremeni fiksni znesek v proporcionalni davek," so poudarili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:52 09.julij 2023.

    Kot dolgoletna med.sestra ugotavljam da je v nekaj desetletjih porast razvajenih ljudi hudo narasel. Za vsako figo letijo v ambulanto, včasih so znali malo potrpeti in z domačimi rožicami tudi uspešno sanirat težavo oz. motnjo. Zakaj ljudje v mestih tako ...prikaži več radi hodijo k zdravnikom, mi res ni jasno ! Polovica obiskov je nenujnih ! Zato se jaz nagibam k participasiji. Prvi obisk bresplačen nadaljni plačliv vsaj simbolično 10€.

  • stinger 12:40 08.julij 2023.

    Od premožnejših bodo pobrali 100 mio manj in ocenjujejo, da to ne bo prišlo do izraza??? So zadeti , al kaj?

  • joze95 06:40 08.julij 2023.

    Neverjetna ugotovitev. Popolna natega vladajočih. Pod parolo ukinimo dopolnilno zavarovanje ovce gredo v ŠTALO. Sedja pa ko so v štali pa milostni strel: obvezno zdravstveno zavarovanje. Pohod primorskega fašizma se stopnjuje.