Slovenija
395 ogledov

Ukinitev avtocestne policije: Policija zanika, da je varnost slabša

Avtocestna policija Anže Petkovšek
V policiji odločitev za reorganizacijo prometne policije ob obstoječi kadrovski zasedbi označujejo kot pravilno.

Na policiji zanikajo nekatere medijske objave, da se je prometna varnost na avtocestah po ukinitvi avtocestne policije poslabšala. Kot pravijo, je treba varnost cestnega prometa obravnavati kot celoto, pri čemer podatki o številu prometnih nesreč s smrtjo po reorganizaciji kažejo, da je prometna varnost dejansko boljša.

Po podatkih, ki jih je objavil POP TV, se je število kršitev cestno prometnih predpisov na avtocestah v času delovanja avtocestne policije, ki je delovala od začetka leta 2021 do novembra lani, zmanjšalo, kar naj bi kazalo, da se je z njeno ukinitvijo varnost na avtocestah poslabšala.

V policiji varnost ocenjujejo tudi glede na posledice nesreč

A na policiji slednje zanikajo. Kot navajajo v izjavi za javnost, je treba varnost cestnega prometa obravnavati kot celoto ter pri tem ne izvzemati zgolj varnosti na avtocestah in hitrih cestah. Prav tako sami stanja prometne varnosti ne ocenjujejo zgolj "po številu izvedenih ukrepov, temveč glede na posledice prometnih nesreč".

"Na avtocestah in hitrih cestah se letno zgodi okoli 10 do 15 odstotkov vseh prometnih nesreč, medtem ko se ostale prometne nesreče zgodijo na državnih in lokalnih cestah. Ugotavljamo, da se je z nepremišljenim ustanavljanjem enot avtocestne policije bistveno okrnil nadzor na že omenjenih ostalih cestah, kar pa je nesprejemljivo," so zapisali.

Število smrtnih prometnih nesreč v letu 2022 po njihovih navedbah kaže, da je prometna varnost po ukinitvi avtocestne policije dejansko boljša, in ne slabša. "V letu 2022 je na vseh cestah umrlo 85 udeležencev cestnega prometa, leto prej pa kar 114. Trditev, da je prometna varnost boljša, lahko podkrepimo tudi s podatkom, da je na avtocestah in hitrih cestah do reorganizacije umrlo 17 udeležencev cestnega prometa, po njej pa devet. Slednje je za nas potrditev, da je bila odločitev za reorganizacijo prometne policije - ob obstoječi kadrovski zasedbi - pravilna," so zapisali.

dezurni@styria-media.si

Policija nadzor kontrola Novosti Avto Ste voznik? Potem morate vedeti za te spremembe v 2023!
Komentarjev 1
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 13:42 11.januar 2023.

    To smo že predelali..Policistov pač ni dovolj za avtocestne in navadne terenske enote...Bolje je, da patruljirajo po potrebi tako na avtocesti kot izven nje...