Slovenija
27 ogledov

Ukinitev grozi le filozofiji?

gorazd drevnšek Suzana Kos
Univerza. Na FHŠ globok minus in padec zanimanja za vpis; na filozofijo vpisan le en študent.

Po spletu je zaokrožilo anonimno pismo glede dogajanja na primorski univerzi. Avtor se je posebej osredotočil na nedavno bliskovito razrešitev Vesne Mikolič z mesta dekanje fakultete za humanistične študije (FHŠ) ter ravnanja njenega naslednika, vršilca dolžnosti (v. d.) Gorazda Drevenška.

Pozornost vzbuja predvsem avtorjeva trditev, da Drevenšek napoveduje ukinjanje celotnih programov fakultete, na kateri študira okoli 600 študentov. “Ni jasna usoda zaposlenih. Ni jasno, kako bodo študenti ukinjenih programov dokončali študij. V načrtu je deložacija FHŠ ter vselitev fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v njene prostore,” je med drugim zapisal avtor.

Krivo bivše poslovodstvo

“Nobenih študijskih programov ne bomo ukinjali, vsi študentje bodo končali študij ne glede na rezultat poslovanja fakultete,” pa je za Žurnal zatrdil Drevenšek. Ustanova, ki jo je prevzel, je za časa njegove predhodnice po njegovih besedah pridelala 700 tisoč evrov minusa. “Vpis na fakulteto se že tri leta zmanjšuje, na smeri filozofija imamo za zdaj za prihodnje študijsko leto vpisanega le enega študenta,” je razkril, “zato obstaja možnost, da bo ta program res ukinjen, a s soglasjem vseh pristojnih.” Na vprašanje, ali torej fakulteta nima ugleda oziroma ali programi niso dovolj zanimivi, pa je odgovoril, da gre predvsem za posledico slabega 
poslovodenja v preteklosti.

Selitve ne bo

Glede domnevne deložacije oziroma selitve FHŠ v prostore stare pošte pa je Drevenšek dejal: “Naj ponovim še enkrat, da to absolutno ne drži. Edino, kar načrtujemo, je, da bi naše prostore popoldne, ko predavalnice niso zasedene, zapolnili s študenti drugih fakultet primorske univerze, ki morajo prostore zdaj najemati. Tako bi lahko prihranili do 200 tisoč evrov.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.