Slovenija
84 ogledov

"Ukinitev ministrstva ni v prid Slovencev"

Ministrstvo za kulturo Anže Petkovšek
Svoje nestrinjanje z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo je danes izrazil še SVIZ. Po njihovem služi zgolj uresničitvi sicer všečne predvolilne napovedi. Peticijo na strani EPK podpisalo že 3600 ljudi.

Poslanci so na izredni seji sprejeli novelo zakona o vladi, s katero naj bi število ministrstev z zdajšnjih 15 zmanjšali na predvidoma 11. Med drugim kulturni resor združuje z resorji izobraževanja, znanosti in športa.

Poslanci pravijo, da kultura zaradi združevanj ne bo nič na slabšem, nasprotniki pa menijo, da je kulutra prav v nemirnih časih polje, ki odpira horizonte in prebuja potenciale. Da mora ministrstvo za kulturo ostati samostojno ministrstvo, želijo dokazati tudi s peticijo, ki je objavljena na spletni strani Življenje na dotik in spada v sklop EPK, s prvopodpisanim Mitjo Čandrom. Doslej jo je podpisalo že več kot 3600 ljudi.

Peticijo so med drugim podpisali tudi nekdanji direktor Slovenske kinoteke Staš Ravter, predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, igralka Polona Juh, predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Dušanka Zabukovec, filmska producentka Dunja Klemenc, direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek, nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, pesnik in pisatelj Milan Dekleva, skladatelj in pianist Milko Lazar in številni drugi.

Zmanjšanje ministrstev brez strokovnih argumentov

Svoje nestrinjanje z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo je danes izrazil še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).  Če se bo doslej samostojno ministrstvo za kulturo pridružilo izobraževanju, znanosti in športu v skupno ministrstvo, bo po mnenju sindikata SVIZ kultura še bolj prikrajšana. Sprejem novele zakona o vladi, s katerim so poslanci "utopili kulturo med množico ostalih resorjev, ne bo prinesel želenih finančnih učinkov, saj so že poslanci sami v razpravi zatrjevali, da se bo minister zgolj drugače imenoval in bo imela kultura svojega državnega sekretarja," so zapisali.

SVIZ ocenjuje, da je pogled na kulturo zgolj skozi prizmo stroškov napačen. Zmanjšanje števila ministrstev je bilo po njihovem mnenju izvedeno brez strokovnih argumentov, mimo zainteresirane javnosti ter brez vključitve socialnih partnerjev in socialnega dialoga.

V kulturi že dolga leta obstajajo številne pereče težave, ki se bodo brez samostojnega ministrstva še težje reševale, so prepričani.

Komentarjev 2
  • mufi 17:10 27.januar 2012.

    Pa kaj se eni bunijo, če je ukinjeno "le" ministrstvo za kulturo. Saj "kultura " ni ukinjena, samo pridružena je ; kamor tudi spada.

  • francek 12:28 27.januar 2012.

    ČE ZMANJKA DELA ZA DELAVCA V PROIZVODNJI LE TA DOBI ODPOVED, NASTOPIL JE ČAS, DA USODO TRŽNEGA GOSPODARSTA, OBČUTIJO TUDI, GOSPODJE V NEGOSPODARSTVU, SAJ RAVNO GOSPODARSTVO PREŽIVLJA NEGOSPODARSTVO. VČASIH SO REKLI, ČE NI ŠE VOJSKA NE MORE VZETI.