Slovenija
38 ogledov

Ukinitev nemogoča

Električni avtomobil se na govorilnici polni 6,5 ure, električni skuter 80 minut Žurnal24 main
Posodobitev. Avstrijici lahko po novem na govorilnicah polnijo tudi elektrovozila.

“O govorilnicah, v katerih bi lahko polnili električna vozila, ne razmišljamo, a bi bilo izvedljivo, saj imajo govorilnice električno napajanje,” pravijo na Telekomu Slovenije (TS). Avstrijski Telekom pa je prvo nadgrajeno govorilnico, ki poleg osnovnega namena ponuja še polnjenje električnih vozil (koles, motorjev ali avtomobilov), predstavil že v začetku meseca.

Na TS še poudarjajo, da je primerjava z Avstrijo nemogoča zaradi povsem različnega načina financiranja in statusa te storitve.

Govorilnica prihodnosti
Cena. Govorilnice zaradi velikega razmaha mobilne telefonije izgubljajo svoj pomen, trdijo na TS. Z zstvarjenim prometom pokrijejo le stroške vzdrževanja, ukiniti pa jih ne morejo, ker gre za univerzalno storitev – morajo jo imeti v ponudbi.

Polnjenje bo plačljivo
Avstrijci nameravajo do konca leta posodobiti še 29 telefonskih govorilnic od 13.500, ki jih imajo (skupaj jih bodo tako imeli 30). V začetni fazi bo polnjenje baterije električnega vozila brezplačno, v prihodnosti pa bodo to tudi zaračunavali. A cena bo enomestna (plačevalo pa se bo najverjetneje z mobilnikom), je ob odprtju dejal šef avstrijskega Telekoma Hannes Ametsreiter.

TS ima trenutno okoli 3.200 javnih telefonskih govorilnic, kar je 600 manj kot denimo leta 2000, ko jih je bilo največ.

Poskusi brez uspeha
Pri nas bo lahko tako za zdaj uporabnik v telefonski govorilnici samo telefoniral. TS je sicer pred leti poskusno uvedel 20 multimedijskih javnih terminalov z dostopom do spleta in z drugimi informacijskimi storitvami, a je bilo zanimanje premajhno, stroški pa previsoki, zato so projekt ustavili.

“Razlog je verjetno v razvoju mobilne telefonije, ki prek zmogljivega omrežja UMTS ponuja soliden (širokopasovni) dostop do interneta,” še pravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.