Slovenija
1591 ogledov

Ukrajinskim beguncem pri nas odprta pot na trg dela

Ukrajina begunci Profimedia
Vlada je na današnji seji sprejela Uredbo o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito.

Begunci iz UKrajine, ki niso nameščeni pri zasebnikih ali sorodnikih, imajo na podlagi te uredbe pravico do bivanja v nastanitvenem centru, kjer dobijo tudi hrano in žepnino, ki se izplačuje mesečno, t je pojasnila direktorica Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Begunci brez prejemkov, ki imajo možnost bivanja pri zasebnikih ali sorodnikih, bodo lahko vložili tudi vlogo za pomoč za bivanje. Prav tako lahko tisti, ki živijo pri zasebnikih in sorodnikih vložijo vlogo za finančno pomoč. "Oseba, ki ne bo imela prejemkov, bo lahko vložila vlogo za pomoč za bivanje, sklenila pogodbo z najemodajalcem, tudi tisti, ki bodo živeli pri zasebnikih, bodo imeli možnost skleniti najemno pogodbo ali dogovor o stroških," pojasnjuje Štrukljeva. 

Državljani Ukrajine, ki so pribežali v Slovenijo, bodo imeli prost dostop na trg dela ter možnost vključitve vse izobraževalne procese. Prav tako imajo pravico do združevanj družine ter vseh informacijskih novosti. Vse te informacije  in vloge bodo natančno in podrobno razložene na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve. 

V šole vključenih 131 begunskih otrok

Sprejeta uredba omogoča vključevanje otrok v vrtce, šole in na fakultete. Sistem je po besedah ministrice Simone Kustec postavljen vključujoče, tako da bo omogočil otrokom čim bolj običajno življenje ter prostore, kjer se bodo počutili varno. "S šolami smo v dnevnem kontaktu, v pomoč smo jim posredovali tudi okrožnice s priporočili, kako ravnati, v naslednjih dneh pa jih bomo opolnomočili še z dodatnimi navodili," je napovedala.

Ta trenutek je v 64 osnovnih šol po vsej Sloveniji vključenih 131 begunskih otrok. Ministrica je pojasnila, da gre v večini primerov za enega do dva otroka v posamezni šoli. V dveh primerih je v eno osnovno šolo vključenih več otrok, in sicer v Ormožu, kjer jih je 13, večja skupina pa se vključuje tudi v osnovno šolo v Logatcu.

Ministrica je poudarila, kako pomembno je, da se takoj vzpostavi stik med otroki, starši in šolo. Po tem bo šola tista, ki bo dala ustrezna navodila za vključevanje v izobraževalni proces, za vse dodatno bo poskrbel zavod za šolstvo. Na podlagi individualnega načrta se bodo vključevali otroci v pouk, dogovorilo glede intenziviranja ur slovenskega jezika in poskrbelo za čim bolj ustrezno in prilagojeno psihosocialno pomoč. 

Slovenija v proces vključevanja ukrajinskih otrok v izobraževalni sistem vstopa primerljivo z vsemi državami EU. Redno poteka komunikacija s preostalimi pristojnimi ministri in predstavniki komisije EU, ministrica pa je v stiku tudi z ukrajinskim veleposlanikom pri nas ter ukrajinskim ministrom za izobraževanje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 07:29 26.marec 2022.

    https://www.mladina.si/195706/ma-kaksni-begunci-beguncev-ni/. Toliko kaj si mislijo o beguncih SDS .

  • Avatar Leon
    Leon 06:35 26.marec 2022.

    Janša se zaveda poraza na volitvah zato vso zadevo prireja kako bo nagajal iz opozicije . Ali se spomnite pogroma nad begunci na južni meji ? Pošiljali so svoje KORENJAKE in VARDO za reševanje Slovenskega naroda .

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 16:11 25.marec 2022.

    Če se begunec zaposli, potem ni več begunec, pač pa ekonomski migrant! In kot tak je dolžan plačevati nastanitev, hrano, obleko in davke, povrhu pa mu je treba odvzeti status begunca!