Slovenija
22 ogledov

Ukrep, ki ne prinese avstrijske plače

Kar smo v proračunu prihranili pri prazniku, so si razdelile politične stranke.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Na gospodarski zbornici si prizadevajo, da bi se pogoji dela pri nas izenačili z avstrijskimi. To pomeni ukinitev plačanega polurnega odmora za malico, ukinitev plačila za prevoz na delo, prav bi prišla tudi ukinitev še kakšnega praznika. Vse to bi menda povečalo konkurenčnost Slovenije, s tem pa bi se nakopičili pozitivni učinki v gospodarstvu. Recimo, da vse to drži in da bi se z vsemi temi ukrepi postavili ob bok Avstrijcem. Sklepam, da bi se z izenačenimi pogoji dela izenačile tudi plače. V tem trenutku je namreč povprečna plača v Sloveniji slabih tisoč evrov, v Avstriji pa dobrih 1.500.

Prazniki. Teh imamo v tem trenutku popolnoma enako, trinajst, in so tudi dela prosti dnevi. Slovenci smo imeli še lani enega več – odvzeli so nam ga zaradi vseh pozitivnih učinkov na gospodarstvo. Težava je v tem, da teh pozitivnih učinkov ni še nihče izračunal, prav tako se ni nihče pomudil s tem, da bi ugotovil, ali bi morda bili ljudje zaradi enega prostega dne več bolj zadovoljni, manj zafrustrirani in bi zato šli po dveh prostih dneh raje v službo. Namesto da bi mahali s korenčkom, Slovence pač vzgajamo s palico. Edini izračun, ki je bil ob uvedbi predstavljen, je prihranek državnega proračuna v višini okoli tristo tisoč evrov na leto. Denar je ostal, ker ni bilo treba plačati prazničnega dodatka za delo dežurnih služb. Očitno smo morali prihraniti s praznikom, da so si lahko nato poslanci prejšnji teden izglasovali dodatek. Na leto bodo politične stranke iz proračuna namreč prejele prav tristo tisočakov več.

Komentarjev 5
  • privat 20:22 16.februar 2013.

    no so pa vsaj politiki nekaj dobili,če že mi nismo bili pri svojih otrocih!! Vsaj za njih je konec krize...mogoče pa bojo postali radodarni in nam skozi okno parlamenta vržejo kako skorjo kruha!! Kmalu bomo vsi šli fektat pred parlament...DAJTE ...prikaži več NAM ČLOVEKU VREDNO ŽIVLJENJE!!

  • markus 17:17 04.februar 2013.

    No, zdaj vidite, za koga ali kaj se špara. Za tiste, ki dobijo že tako največ in še kar podpirajte katerega koli politika, pa naj bo levi, desni ali zaradi mene kodrlajsast. Ve se, kam gre ta denar, ...prikaži več ki ga privarčujemo. Za tiste z najvišjimi plačami, da lahko še naprej vzdržujejo enak ali celo boljši standard. Tam pa ljudje brez služb, nasplošno jih je ogromno brez kakršnega koli dohodka - tudi brez socialne pomoči, kaj šele denarnega nadomestila in še kar naprej grozijo.Slovenci, mar ne vidite, da se nam vsi politiki smejejo v obraz???!!!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 13:51 04.februar 2013.

    Kako pa je to pri vas na Žurnalu, ko ste v avstrijski lasti?Imate avstrijske plače?