Slovenija
2 ogledov

Ukrep nezaupnica Sloveniji

Borci v zvezi z dvojezičnimi napisi v Obiju pristojne pozivajo, naj poskrbijo za Žurnal24 main
Novogoriški borci so kritični do vnovičnih mejnih nadzorov na meji z Italijo in dvojezičnega Obija na ozemlju, ki ni dvojezično.
 
 

Vnovična uvedba mejnih nadzorov je nezaupnica Sloveniji in vsem njenim organom.

Vladimir Krpan

 
V območnem združenju borcev za vrednote NOB so kritični do ukrepa italijanske vlade, s katerim je za določen čas suspendirala prost prehod meje med zasedanji vrha G8 v Trstu in L’Aquili. Po mnenju Vladimirja Krpana, predsednika združenja, ta ukrep ne prispeva k razvijanju dobrososedskih odnosov med državama in narodoma.

 

Načrtovali so napad

Skrajneži. V Rimu so prijeli šest levičarskih skrajnežev, ki naj bi načrtovali napad med julijskim vrhom G8. Med prijetimi naj bi bil nekdanji član zloglasnih Rdečih brigad, ki naj bi si prizadeval za oblikovanje nove teroristične skupine. Policisti so v akciji zasegli bombo in več kosov orožja.

Novogoriške borce so vznemirili tudi dvojezični napisi v pred kratkim odprtem Obijevem trgovskem centru. Napisi v slovenščini in italijanščini na območju, ki ni dvojezično, hkrati pa je za rabo jezika občutljivo, po Krpanovih besedah kažejo na pohleven odnos lastnikov objekta do kupcev z druge strani meje in na njihovo hlastanje za dobičkom za vsako ceno.

"Če k temu dodamo velike težave, ki jih ima naša manjšina v Italiji z uveljavitvijo dvojezičnih napisov na krajevnih oznakah v etnično slovenskih krajih, je jasno, da s popuščanjem pri nas na simbolni ravni pomikamo dvojezični prostor na naše ozemlje," je poudaril Krpan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.