Slovenija
174 ogledov

Ukrepali bi, a kako?

Tadej Poljak Žurnal24 main
Balkanski bojevnik. Ministrstvo proučuje možnost ukrepanja proti izvršitelju.

Koper. Ministrstvo za pravosodje je od Okrožnega sodišča v Ljubljani pridobilo informacijo, da je koprski izvršitelj Tadej Poljak med obtoženci v kazenski zadevi Balkanski bojevnik (gre za do zdaj največji proces proti narkomafiji pri nas), hkrati pa je pridobilo fotokopijo obtožnice in njenega popravka.

Po proučitvi obtožnice ministrstvo ugotavlja, da uvedba disciplinskega postopka zoper izvršitelja Tadeja Poljaka ni mogoča, saj zakon o izvršbi in zavarovanju natančno določa hujše disciplinske kršitve, ki se vse nanašajo na ravnanje izvršitelja pri opravi dejanj izvršbe in zavarovanja. V konkretni zadevi pa ne gre za ravnanje, ki bi bilo storjeno pri opravi dejanj izvršbe in zavarovanja,” ugotavljajo na ministrstvu.

Mora biti vreden zaupanja

Nekateri Poljakovi stanovski kolegi sicer menijo, da bi mu morala biti funkcija izvršitelja glede na pravnomočno obtožnico vsaj začasno zamrznjena. Opozarjajo, da je med pogoji za imenovanje na to javno funkcijo tudi, da mora biti izvršitelj vreden javnega zaupanja za njeno opravljanje. “Glede na predmetno zakonsko določilo ministrstvo za pravosodje proučuje možnosti za ukrepanje v konkretnem primeru,” dodajajo na 
ministrstvu.

“Nedolžen do obsodbe”

Poljak pa pravi, da s pojasnilom ministrstva ali z morebitnim kakršnimkoli ukrepanjem v zvezi z njim ni seznanjen. “Sam pa nisem obsojen in v vseh demokratičnih državah velja temeljno pravno načelo, da je oseba nedolžna, dokler ni pravnomočno obsojena. Jaz pa sem samo obtožen. Prav nobene podlage ni za utemeljeno sklepanje, da sem kadarkoli ravnal nepošteno ali nevestno,” ob tem poudarja 
izvršitelj.

Možnosti ukrepanja
Postopek. V sklopu nadzora nad delom izvršiteljev lahko ministrstvo za pravosodje na podlagi veljavne zakonodaje uvede disciplinski postopek zoper izvršitelja in mu po izvedenem postopku izreče enega od disciplinskih ukrepov. Če izvršitelj ne izpolnjuje več pogojev za imenovanje za izvršitelja, pa ga lahko ministrstvo tudi razreši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.