Slovenija
15 ogledov

"Ukrepi bodo še zavrli gospodarstvo"

Evro Reuters
Vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Sloveniji meni, da bodo sprejeti ukrepi še oslabili že tako šibko slovensko gospodarstvo.

Antonio Spilimbergo je dejal, da mora Slovenija na srednji rok za stabilizacijo naraščajočega javnega dolga in pomiritev finančnih trgov uravnotežiti javne finance.

Boljši bi bil postopen pristop

A v luči trenutnih razmer in velikega odstopanja dejanskega gibanja slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) od potencialne gospodarske rasti v IMF ocenjujejo, da bi bil postopen pristop k stabilizaciji javnih financ ustreznejši.



Po Spilimbergovih besedah bi bilo tako za Slovenijo primerno, da bi v prihodnjem obdobju javnofinančni primanjkljaj letno znižala za okoli en odstotek BDP in pri tem zagotovila polno delovanje t. i. avtomatičnih stabilizatorjev. Gre za socialne transferje in povišane odhodke, ki jih sprožijo slabe gospodarske razmere (npr. nadomestila za brezposelne, socialne pomoči).

"Javnofinančni paket, ki ga predlagajo slovenske oblasti, to presega in bo predstavljal občutno zavoro za že tako šibko gospodarsko dejavnost," je ocenil Spilimbergo.

Komentarjev 3
  • Darko 13:02 30.maj 2013.

    Ta tip iz IMF pa res nima pojma, ker plagiatorškova ve vse in še več. Samo čas ji je treba dat in bo ona rešila Slovenijo.Baba tako naklada, da sama sebi verjame in veliko bebcev ji slepo sledi.

  • privat 12:53 30.maj 2013.

    kot da bi bil to smisel...smisel je da nekateri ne delajo nič in dobijo državno plačo..z sejninami,nadurami..

  • dragec 10:02 30.maj 2013.

    Kaj si nori, tako nesposobnega vodenja države - ukinimo vse in naj nas vodi EU ali kdo drugi, vseeno.