Slovenija
29 ogledov

"Ukrepi bodo udarili mlade in stare"

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Mladim bi prav tako ukinili možnost subvencij za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, pri čemer se jim celo govori, da bodo tako bolj zaposljivi, opozarjajo v sindikatu Mladi plus.

Predlagani varčevalni ukrepi, če bodo sprejeti, bodo zelo negativno vplivali na položaj mladih, poudarja član izvršnega odbora sindikata Mladi plus pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič. Med drugim je bil kritičen do predlogov vlade, da bi znižali starševsko nadomestilo za nego otroka na 90 oziroma 80 odstotkov in umaknili pravice do brezplačnega bivanja otroka v vrtcih, ki bi štiričlansko družino z dvema otrokoma stala okoli dva tisoč evrov. Mladim bi prav tako ukinili možnost subvencij za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, pri čemer se jim celo govori, da bodo tako bolj zaposljivi, opozarja Lukič.

"Merilo 622 evrov za dodatek je absurd in žalitev"

V zadnjem času se je število upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, močno povečalo. Med njihovimi člani naj bi bilo tako revnih že 45 odstotkov upokojencev, je zaskrbljen podpredsednik Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Branko Pintar, zato so za njihov sindikat predvidene spremembe glede višine in kroga upravičencev do letnega dodatka za upokojence povsem nesprejemljive. Kot so zapisali v pismu vladi, je merilo za dodatek v višini 622 evrov "absurd" in "žalitev", saj upokojenci ta denar večinoma potrebujejo za redne potrebe.

Koordinacijski odbor seniorskih organizacij Slovenije vladi predlaga ustrezno povišanje stopnje DDV, ponovno povečanje števila dohodninskih razredov in uvedbo prispevne stopnje za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje na vse osebne prejemke, ne le na plače.

"Ukrepi kaznujejo tiste, ki krize niso povzročili"

"Varčevalni ukrepi, ki jih predlaga vlada, so antisocialni, nepravični in antidemokratični. ... Kaznujejo le tiste, ki krize niso povzročili," pa so se na varčevalne ukrepe odzvali v gibanju 15o in vse sindikate, organizacije civilne družbe in gibanja pozvali, naj se pri zavračanju ukrepov povežejo.

 

Komentarjev 3
  • nina 22:54 29.marec 2012.

    gremo na ulice zadnji čas dost--mamo teh parazitov zajedalskih sebe naj ukinejo bo najboljše.

  • boskre 19:49 29.marec 2012.

    "Ukrepi bodo udarili mlade in stare" :) :) :) ja koga pa?

  • tralala 18:09 29.marec 2012.

    Ulica.