Slovenija
20 ogledov

Ukrepi na mize poslancev

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Poslanci bodo v začetku maja odločali o varčevalnih ukrepih, pri katerih ni sprememb.

Varčevalni zakon o uravnoteženju javnih financ bo vlada kljub nasprotovanju sindikatov, napovedani stavki in napovedanemu referendumu poslala v sprejemanje v državni zbor. Finančni minister Janez Šušteršič je napovedal, da pričakuje sprejem v začetku maja.

V zakonu, ki bo vplival na 45 zakonov, je ohranjenih vseh 107 socialnim partnerjem predstavljenih ukrepov in večina od dodatno predstavljenih 14 ukrepov za povečanje prihodkov. Šušteršič je dejal, da ostaja odprta ponudba sindikatom: "Obstaja možnost, da bo prišlo v parlamentu do sprememb zakona, če bi na nekaterih področjih sklenili dogovor s socialnimi partnerji."

V primeru večjega soglasja bi bila vlada pripravljena kaj spremeniti, vendar Šušteršič ni želel izdati, na kaj v paketu ukrepov se to nanaša. Tako so še vedno predvidene deset odstotkov nižje plače javnih uslužbencev junija hkrati z odpravljanjem tretje četrtine plačnih nesorazmerij, povprečno znižanje plač pa bi naj bilo 7,5-odstotno. Ostaja tudi lestvica pri dodeljevanju regresov – tisti, ki imajo najvišje plače, bodo dobili le deset odstotkov regresa, tisti z najnižjimi pa vsega.

Vlada je potrdila tudi nacionalni reformni program, v katerega je med drugim vključeno zmanjševanje birokratskih ovir za podjetja, sodnih zaostankov, razbremenitev prve zaposlitve in pavšalna obdavčitev malih podjetnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.