Slovenija
7872 ogledov

Ukrepi, po katerih se je zgledovala Slovenija, niso bili ustavni

policija nadzor
1/3
Profimedia
Dva ukrepa, ki ju je avstrija sprejela za preprečevanje širjenja covida-19 nista bila ustavna, je sporočilo avstrijsko ustavno sodišče.

Slovenska vlada se je pri sprejemanju ukrepov za omejevanje virusa zgledovala po severni sosedi. Avstrijsko ustavno sodišče pa je včeraj odločilo, da splošna prepoved dostopa do javnih prostorov ter postopno odpiranje trgovin, nista bila ustavna.

Tudi Slovenija je sprejela podobne ukrepe, a se slovensko ustavno sodišče o njih še ni izreklo.

Odlok avstrijske vlade, da smejo ljudje v javne prostore oziroma na javne površine samo, kadar je to potrebno zaradi odhoda na delo, pomoči drugim ali nujnih opravkov oziroma kadar gredo na sprehod sami ali s člani svojega gospodinjstva, ni bil ustaven.

Če bi vlada prepovedala dostop do posameznih prostorov, ne bi bilo nič narobe, splošna prepoved pa je neustavna, ugotavljajo avstrijski sodniki. Osebam, ki so bile zaradi kršenja te prepovedi kaznovane in so se pritožile, ne bo treba plačati kazni.

V Sloveniji je bila splošna prepoved dostopa do javnih prostorov zelo podobna in minister za notranje zadeve Aleš Hojs je marca priznal, da se vlada zgleduje po Avstriji. Poleg tega pa je imel odlok slovenske vlade še nekaj spornih določb, ki jih avstrijski ukrepi niso vsebovali, pravi odvetnica Klementina Fincinger, ki je zastopala pobudnika za oceno ustavnosti tega odloka, piše Dnevnik.

koronavirus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po mnenju odvetnice Fincingerjeve je nesorazmerna tudi prepoved gibanja zunaj občine prebivališča, ki je veljala v aprilu. Problematično je, pojasnjuje za Dnevnik, da vlada ni upoštevala različnih velikosti občin, da ni presojala, ali z omejitvijo sploh zasleduje zastavljeni cilj, in da je bil ukrep slabo utemeljen. „Tudi če bi bilo res, da so tisti konec tedna pred sprejetjem ukrepa turisti množično obiskovali izletniške točke, to ne upravičuje zaprtja vseh občinskih meja,“ je povedala.

Janševa vlada se je po avstrijski zgledovala tudi pri postopnem odpiranju trgovin, obe državi sta najprej odprli trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri površin ter večje trgovine z določenim blagom, kot je gradbeni material. To je bila po neutemeljena diskriminacija, ugotavljajo avstrijski ustavni sodniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Covid_1984 09:59 24.julij 2020.

    ustava, ki pravi, da pravice ureja zakon, je brezvezna in ne pomeni čisto nič.

  • SonnyBlack 12:18 23.julij 2020.

    se pravi so bili tudi ukrepi v tem casu neustavni?vse napisane globe tudi? itak da je koronavirus velika laz...se pravi tudi vsi ti prijemi niso bli potrebni... pa se nas kar naprej lazejo...ampak en krat bo ura "tisoc"...me zanima kaj ...prikaži več bojo pol natedli ko bojo banditi zaceli ukrepat

  • MK 12:14 23.julij 2020.

    V socializmu nisi smel niti vprašat kje je Ustava, da nisi fasal Goli otok ali metka. Menim, da je vse okej, da smo ustavili širjenje. Pač naj jokcajo lenuhi dalje po facebooku kok so bogi...