Slovenija
35 ogledov

Ukrepi so premalo brez rasti

Razno 02.02.11, racunalnik, laptop, prenosni racunalnik, ucenje, izobrazevanje, Shutterstock
Jamstva za mlade. Podjetja seznanjena, a še ne vedo, ali jih bodo koristila.
 Še brez učinka. Oprostitve plačila prispevkov po mnenju gospodarske zbornice še brez učinkov.

"Država nikakor ne more ustvarjati toliko delovnih mest, kot bi jih mladi potrebovali, zato imajo lahko ti ukrepi učinke, če bo gospodarska rast," je ob sprejemu sheme jamstva za mlade znova izpostavila ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

V shemo je vključen tudi ukrep, ki je že začel veljati novembra – oprostitev prispevkov delodajalcev za 24 mesecev ob zaposlitvi mladih do 30. leta za nedoločen čas. Ob sprejemu so na ministrstvu napovedali, da naj bi se zaradi ukrepa za nedoločen čas zaposlilo 7.000 mladih oziroma vse skupaj 5.000 več, kot bi se jih sicer. Začetni odziv delodajalcev ocenjujejo kot dober, a o uspešnosti zaradi le dveh mesecev veljavnosti še ne želijo govoriti. Da ne daje rezultatov, pa so ocenili na Gospodarski zbornici Slovenije in dodali, da bi za 60.000 delovnih mest, kot jih menda v koalicijski pogodbi obljublja vlada, potrebovali strateške spremembe.

Samo ukrepi niso dovolj

Uspešnosti ukrepa še ne morejo oceniti niti v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije; Goran Lukić pa je vseeno poudaril, da gre vendarle za dovolj veliko spodbudo, saj je prihranek delodajalca pri minimalni plači v dveh letih dobrih 3.000 evrov, pri povprečni plači pa slabih 6.000. "En sam ukrep ne bo odpravil problema brezposelnosti mladih. Potrebno je zelo natančno in usklajeno delovanje različnih ukrepov, ki bodo delovali po generacijski vertikali," je dodal. Več takih – med njimi širitev mreže karierne orientacije, napovedovanje potreb na trgu dela, praktično usposabljanje pri delodajalcih med izobraževanjem in vajeništvo, pripravništvo, štipendiranje deficitarnih poklicev, spodbujanje in podpora podjetništvu, usposabljanje brezposelnih – pa je vključenih v shemo.

To podjetja poznajo, vendar pa zaradi nobenega od teh ukrepov ne nameravajo prilagajati zaposlitvenih načrtov. V Addecu, največji zaposlitveni agenciji pri nas, so dejali, da sicer napovedujejo postopno stabilizacijo poslovanja in večinoma ne nameravajo zmanjševati števila zaposlenih, vendar pa bo novo zaposlovanje še vedno skromno. "Pozitivne spremembe pričakujemo v drugi polovici leta," so povedali in dodali, da bodo večje možnosti za iskalce zaposlitve v stabilnih podjetjih in tistih, ki izvažajo na tuje trge. Več novih delovnih mest pričakujejo ponekod v proizvodnji, še vedno pa so iskani dobri finančniki, dobri menedžerji, prodajni predstavniki s tehničnim znanjem, delavci v tehničnih in deficitarnih poklicih ter v gostinstvu.

Nekaj zaposlovanja bo

Od 11 podjetij, ki so nam odgovorila, so zaposlovanje napovedali v petih. V Elesu bodo nadomestili nekaj upokojenih sodelavcev, iskali pa bodo tudi tehnične kadre za delo na daljnovodih. V Krki so napovedali dvoodstotno rast zaposlovanja, iskali pa bodo zaposlene z univerzitetno izobrazbo s področja farmacije in kemije. Na Pošti Slovenije iščejo pismonoše, voznike in raznašalce, v Mercatorju pa sodelavce v prodajalnah – prodajalce, peke in mesarje. Nove prodajalce in kader s specifičnimi zahtevnimi znanji bodo iskali tudi na Petrolu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.